Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Svetovanje mladih arhitektov v Slovenj Gradcu se nadaljuje

Brezplačna arhitekturna svetovanja, pod kreativnimi rokami skupine mladih arhitektov Arhitekturni nasvet, potekajo tudi v mestu Slovenj Gradec. Ponovno bo svetovanje potekalo v soboto, 6. junija, v prostorih Mestne galerije (mestna pasaža, Glavni trg 26), o naslednjih pa vas bomo sproti obveščali. Možni termini so med 15. in 17. uro.

Ideja o projektu je vzklila lanskega marca, ko se je po srečnem naključju zbralo 6 mladih arhitektov oz. absolventov arhitekture, ki so se strinjali, da v trenutni prostorski situaciji obstajajo velike težave, tako pri neinteligentnem načrtovanju objektov kot pri samem procesu oblikovanja prostora, da obstaja med javnostjo in arhitekti globok prepad, poln predsodkov, in da ljudje želijo oz. potrebujejo nasvet arhitekta, ki pa jim je v tej ekonomski situaciji v obstoječi obliki največkrat nedostopen. Ker so želeli izboljšati situacijo in prispevati h kvalitetni arhitekturni praksi, so kmalu zatem organizirali prvo brezplačno arhitekturno svetovalnico v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani.

Svetovalnice potekajo v obliki neformalnega in sproščenega pogovora, kjer se lahko pogovorite o svoji prostorski situaciji, razčlenite obstoječe probleme ali odkrijete nove potenciale svojih prostorov, na podlagi česar se lahko bolj smotrno odločite o smiselnosti posegov in morebitnih nadaljnjih postopkih. Dodatno se lahko z ustreznim nasvetom izognete prostorsko in finančno škodljivim ukrepom, izboljšate bivalno ali delovno počutje ter prihranite marsikatero skrb, čas in denar. Za razliko od ustaljene prakse se svetovalnice izvajajo v prostorih različnih organizacij ali društev in na drugih življenja polnih mestih, s čimer približujejo stik z arhitekturo sleherniku, svetovalnice pa dodatno bogatijo obstoječ program. Svetovalnice so brezplačne, so pa veseli vseh prostovoljnih prispevkov, ki gredo za pokrivanje stroškov in razvoj projekta.

Ideja se je potrdila v praksi, saj za to obstaja velik interes, kar je potrdilo že 16 uspešno izvedenih svetovalnic in pozitivne povratne informacije obiskovalcev. Izkazalo se je, da je veliko ljudi nezadovoljnih s trenutnim pristopom arhitektov, ker manjka osebni stik in komunikacija največkrat poteka preko elektronske pošte oz. ob redkih srečanjih v živo. Osebni pristop, ki temelji na pogovoru o idejah, iskanju rešitev in spoznavanju naročnikov, pa ustvari prijeten odnos in zaupanje, ki sta zelo pomembna pri načrtovanju bivalnega in delovnega okolja, saj so to intimni prostori, kjer se počutimo varno in ki v veliki meri vplivajo na naše počutje.

Redne svetovalnice za zdaj potekajo v Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Litiji, Kranju in Šentjurju. Posamezno svetovanje je omejeno na 30 minut, obvezne pa so prijave na spletni strani (http://arhnasvet.si/services/brezplacno/).

Osebno se lahko prijavite tudi na Mestni občini Slovenj Gradec.

BT/DS

Oglejte si tudi