Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Podelitev certifikatov kandidatom NKP hišnik

11. julija 2013 smo podelili certifikate 6 kandidatom, ki so uspešno opravili preverjanje in potrjevanje iz nacionalne poklicne kvalifikacije hišnik.

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) je formalno priznana delovna oz. strokovna usposobljenost, ki je potrebna za opravljanje posameznega poklica ali sklopa nalog v okviru poklica na določeni ravni zahtevnosti.

Na ta način posameznik lahko dokaže to, česar se je naučil in kar zna delati. Pomeni možnost dokazovanja skritega znanja, izkušenj in spretnosti (pridobljenih z delom, samoizobraževanjem, tečaji, znanjem iz prejšnjih delovnih mest, itd.) in je hkrati priznanje neformalnega in nepotrjenega znanja ter sredstvo, s katerim se mu beležijo rezultati učenja skozi vse življenje. Hkrati pa je NPK priložnost za tiste, ki želijo napredovati na poklicni poti, ne da bi za to morali pridobiti tudi višjo raven poklicne izobrazbe oz. končati formalni izobraževalni program.

 

Certifikat o NPK je javno veljavna listina, ki se pridobi v postopku preverjanja in potrjevanja NPK z neposrednim preverjanjem strokovnih znanj, spretnosti in sposobnosti, določenih s katalogom standardov strokovnih znanj in spretnosti, ali pa na podlagi listin, pridobljenih po izobraževalnih programih.

 

Na Mocis-u centru za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec smo 20. junija 2013 organizirali postopek preverjanja in potrjevanja za NPK hišnik, katerega je vseh šest kandidatov uspešno opravilo in pridobilo certifikate. Kandidatom smo tekom priprav pomagali pri pripravi portfolija oz. osebne zbirne mape in jih ves čas motivirali in usmerjali na poti do njihovega cilja.

 

Pridobitev NPK je bila zanje zanimiva, ker so že imeli določene izkušnje, ki so jih še formalno potrdili in si s tem pridobili dodatno poklicno usposobljenost.

Oglejte si tudi