Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Otvoritev projekta "Kje je prostor?"

Slovenj Gradec se, podobno kot številni drugi kraji po Sloveniji, sooča z zamiranjem mestnega jedra. Na zaskrbljujoče stanje kaže vedno večje število praznih prostorov, ki siromašijo mesto z vse manjšo ponudbo aktivnosti, storitev in produktov za njegove meščane in obiskovalce. Število praznih (poslovnih) prostorov dosega kritično točko, saj je samo v strogem centru Slovenj Gradca praznih vsaj 3.400 m2 površin. Izpraznjeno mestno središče tako vse bolj izgublja vlogo prostora srečevanja in povezovanja meščanov.
 V slovenj Gardcu se je v petek, 18.9.2015, v enem izmed številnih praznih prostorov v središču Slovenj Gradca uradno pričel projekt »Kje je prostor«, ki  med 18.9. in 18.10.2015 z idejo začasne rabe praznih prostorov povezuje lastnike in zainteresirane najemnike – organizacije, društva, podjetnike in ustvarjalce ter tako v mesto prinaša osveženo ponudbo in pestrejše dogajanje.

 

Otvoritvenega dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, ki je ob tej priložnosti povedal: »Projekt "Kje je prostor?" prinaša potrebno osvežitev dogajanja v mestnem jedru. Sam projekt obljublja veliko, saj ponuja pot za izboljšanje najmanj treh medsebojno povezanih problemov našega mesta. Obljublja torej ponovno oživitev vedno bolj izpraznjenega centra - na ravni prostorov in na ravni ljudi, obenem pa omogoča kreativno izražanje posameznikom, ki za to nimajo lastnih prostorov. Veselim se nove energije v mestu in upam, da bodo prostori zaživeli tudi po koncu projekta. Predvsem pa si želim, da čim več občank in občanov obišče na novo naseljene prostore in s svojo prisotnostjo ponovno osmislijo mestno središče Slovenj Gradca.«

 

Vodja projekta »Kje je prostor«, Anja Šuler, je na otvoritvi povedala: »S projektom “Kje je tvoj prostor?” želimo javnost seznaniti s konceptom začasne rabe prostora, spodbuditi njegovo uresničitev in preveriti pozitivne učinke oživitve praznih prostorov. Postavili smo se torej v vlogo agencije za komunikacijo med lastniki praznih prostorov in uporabniki, ki potrebujejo prostor. Odprti prostori omogočajo sveže kulturne, umetniške in ustvarjalne dejavnosti za vse željne ponovnega utripa mestnega jedra.«  

 

S svojo vsebino projekt, ki so ga zasnovali Jure Markota, Anja Šuler, Mojca Lorber in Aleš Rupreht, opozarja na neizkoriščen prostorski potencial mesta, na neizkoriščen potencial ljudi, ki brez prostora ne morejo polno delovati ter na neizkoriščen potencial skupnosti, če ta nima priložnosti sodelovati. Projekt prav tako predstavlja  priložnost za oživitev mestnega jedra, ki zaradi vse več praznih prostorov izgublja pomembnost za meščane. S tem se tudi razširja začasni javni prostor za sodelovanje, povezovanje in soustvarjanje različnih skupin in posameznikov.

 

Projekt je nastal s podporo Mestne občine Slovenj Gradec in Ministrstva za kulturo RS.

Oglejte si tudi