Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Novi diplomanti Visoke šole za tehnologijo polimerov

V petek 7.12.2012 je v prostorih Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec potekala 2. slavnostna podelitev diplom diplomantov Visoke šole za tehnologijo polimerov. Dekanica Visoke šole za tehnologijo polimerov dr. silva Roncelli-Vaupot in župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas sta podelila diplomske listine 11 diplomantom visoke šole, med katerimi sta bila tudi prva dva diplomanta rednega študija. Med slavnostnimi govorci sta bila poleg dekanice šole in župana MO Slovenj Gradec, tudi visokošolska učiteljica in predsednica strokovnega sveta Centra odličnosti PoliMat prof. dr. Majda Žigon ter diplomant VŠTP Benjamin Strozak. Program slavnostne podelitve pa je popestrila tudi mlada koroška pevka Eva Boto.
Kot je v slavnostnem nagovoru povedala dekanica, so s pridobitvijo strokovnega naslova diplomirani inženir tehnologije polimerov postali eni najbolj iskanih diplomiranih inženirjev v Sloveniji in širše. Že zaposleni diplomanti Visoke šole za tehnologijo polimerov namreč utrjujejo prepričanje, da brez novega profila diplomiranega inženirja, to je diplomiranega inženirja tehnologije polimerov, ni uspešnega razvoja polimerne industrije, ki je ena najperspektivnejših gospodarskih panog v Sloveniji in širše.  Po mnenju strokovnjakov bodo prav napredni, nanostrukturirani in inteligentni polimerni materiali v naslednjih letih prevladali v večini panog.

Govorniki so poudarili tudi dejstvo, da je visoka šola v zadnjem obdobju močno okrepila raziskovalno delo, kar jo ločuje od višješolskih ustanov. Raziskovanje je namreč temelj odličnega pedagoškega dela. Dekanica je povedala: »da lahko le z raziskovalnim delom visokošolska ustanova postane kovnica novega znanja, ki lahko preko diplomantov preide v industrijo in spodbuja njen hitrejši tehnološki razvoj.« Nedavna ustanovitev raziskovalnega inštituta ter sodelovanje visoke šole v številnih nacionalnih in evropskih razvojnih in raziskovalnih projektih, so koraki v tej smeri.

Visoka šola za tehnologijo polimerov trenutno sodeluje v dveh centrih slovenskega gospodarstva, v razvojnem centru Jesenice in v razvojnem centru koroškega gospodarstva. Kot soustanoviteljica je dejavna v tudi v Centru odličnosti polimerni materiali in tehnologije PoliMaT. V projektu HIP iz 7. okvirnega programa EU, visoka šola sodeluje z Univerzu v Durhamu, inštitutom v Veliki Britaniji in tehnološkim centrom na Norveškem ter s podjetji iz Evrope, ki so v konzorciju projekta. Uspešno je začela izvajati aktivnosti v projektu PoliRegija v okviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija, kjer sodeluje z razvojnim centrom v Sloveniji in gospodarskima grozdoma v Sloveniji in v Avstriji ter Univerzo v Avstriji. Dejavna pa je bila tudi pri prijavi novi projektov, nedavno je pridobila še dva, ki ju bo pričela izvajati v naslednjih dveh letih.

Visoka šola za tehnologijo polimerov postaja vse bolj prepoznavna v slovenskem in mednarodnem prostoru. Pomemben korak naprej, pa je tudi povečan vpis, tako, da je bilo potrebno v študijskem letu 2012/2013, potrebno omejiti vpis v prvi letnik rednega študija. V visoko šolo se namreč vpisujejo študenti iz celotne Slovenije.

Diplomant visoke šole g. Benjamin Strozak pa je v svojem nagovoru poudaril, da so prednost šole predvsem majhne skupine, ki omogočajo tesno povezavo z vrhunskimi in mednarodno uveljavljenimi visokošolskimi učitelji.

Oglejte si tudi