Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Obnovljene orgle v cerkvi sv. Roka

Orgle v cerkvi sv. Roka na Selah, izdelane leta 1894, za katere v orglarski delavnici pravijo, da so svojevrstne zaradi registrov in tehnike izdelave lesene omare, dobivajo v teh dneh nov zvok in olepšano podobo.

Kar nekaj mesecev so se mojstri iz orglarske delavnice Maribor, pod vodstvom Andreja Dvoršaka, trudili, da so uspeli namestiti orgle na njihovo običajno mesto in jih ustrezno uglasiti.

Glede na to, kako majhna je selska fara,  so obnovljene orgle in tudi povečanje kora v skromni cerkvi sv. Roka na Selah za vse že kar mali čudež, na katerega so vsi krajani zelo ponosni. Brez pomoči dobrih ljudi bi jim težko uspelo. Prvi, ki je bil krajanom pripravljen prisluhniti, je gospod Bernard Geršak, stolni kanonik iz Maribora, ki je pomagal pri zbiranju ponudb in pri navezovanju stikov. Svojo pomoč je radodarno ponudil tudi gospod Jože Kopeinig, lanski zlatomašnik in vodja Katoliškega doma prosvete v Tinjah. Glavna gonilna sila in koordinator projekta pa je bil zagotovo domačin Marijan Hovnik s sinom Igorjem, ki sta kljub obilici dela na kmetiji in drugim obveznostim, prevzela vso odgovornost in skrb, da je delo gladko steklo. Pri gradbenih delih  so veliko pripomogli tudi pevci in krajani, bodisi fizično, s prostovoljnimi prispevki, bodisi z malico in okrepčilom za delavce.

Zato se krajani Sel in Vrh še posebej veselijo blagoslova obnovljenih orgel, ki bo v nedeljo, 22. januarja 2017 s pričetkom ob 10.45 uri. Pri slovesni sveti maši bodo sodelovali tudi pevci  mešanega cerkvenega zbora sv. Roka na Selah pod vodstvom zborovodje in organista Matjaža Petriča ter moški pevski zbor Franca Ksaverja Meška s pevovodjo Janezom Glasenčnikom.

Nevenka Knez

Oglejte si tudi