Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Jesenska regijska vaja in strokovna usposabljanja GRS Reševalne skupine Slovenj Gradec

GRS Reševalna skupina Slovenj Gradec deluje na območju Mestne občine Slovenj Gradec, predvsem na zahodnem delu Pohorja in deluje v okviru društva GRS Maribor, ki je organizacijsko povezano v sestavu Gorske reševalne zveze Slovenije in ima pomembno vlogo v sistemu zaščite in reševanja naše države. Letošnja regijska vaja zaščite in reševanja je potekala 31. oktobra 2014 na področju GTC Kope.
V GRS Reševalni skupini Slovenj Gradec, ki jo vodi jo Miha Zajec, dr. med., delujejo gorski reševalci in reševalci sodelavci. Naši gorski reševalci so opremljeni in usposobljeni za izvajanje reševalnih in iskalnih intervencij, za pomoč ob naravnih katastrofah in ujmah. Reševalci sodelavci, ki jih že vrsto let organizira Boris Goljat, pa opravijo največ reševalnega dela na smučiščih GTC Kope.

 

Letošnja regijska vaja zaščite in reševanja je potekala 31. oktobra 2014 na področju GTC Kope. Vaja je potekala v sodelovanju gorske reševalne službe, gasilcev in policije. GRS reševalci so imeli vajo reševanja ljudi s sedežnice Pungart, gasilci pa so svojo usposobljenost prikazali z vajo reševanja ob požaru v planinski koči, tokrat je bil to Grmovškov dom na Kopah. Pri reševanju s sedežnice so poskrbeli za varen spust 4 oseb in jih nepoškodovane, vendar prestrašene namestili v nadaljnjo oskrbo v center prve pomoči, ki ga je za potrebe vaje vodil zdravnik Jure Kovač Myint. Sicer je center poskrbel skupaj za 14 »poškodovancev« te skupne regijske vaje.

 

V nedeljo, 16. novembra 2014, so člani GRS Reševalne skupine Slovenj Gradec predstavili temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja ter nekaj najbolj pogostih načinov oskrbe poškodovancev tudi na Kremžarici. O  akciji smo obvestili pohodnike, planince preko Koroškega radia. Ob tej prvi takšni predstavitvi na naši koči smo zaradi pomembnosti poznavanja prve pomoči sklenili tako obliko predstavitve še ponoviti.

 

Ves mesec november so potekala tudi redna letna predavanja in praktične vaje za oskrbo poškodovancev na smučiščih  v zimskih razmerah. Začenja se smučarska sezona, zato moramo tako gorski reševalci kot tudi reševalci na smučiščih pravočasno obnoviti svoje znanje in uspešno opraviti vse preizkuse znanja tako teoretično kot tudi praktično.

 

 

                                                       Pripravila:

                                                       Marjeta Škorja

                                                     

 

 

Oglejte si tudi