Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija PGD Turiška vas v hrvaško Zagorje

Vsakoletna strokovna ekskurzija je nagrada za člane, ki med letom aktivno sodelujejo pri različnih dejavnostih društva. Letošnji program je bil vsaj malo nostalgično obarvan z obiskom Kumrovca, v Krapini pa smo si poleg njihovega gasilskega društva ogledali še vzrejniški "ranč" avtohtone pasme hrvaškega hladnokrvnega konja in muzej krapinskega neandertalca.
Prvo soboto v oktobru se je v jutranjih urah izpred gasilskega doma v Turiški vasi odpeljal avtobus, poln članov in članic z družinami, ki so med letom aktivno sodelovali pri gasilskem delu in tekmovanjih.

 

Kot vedno je bilo kljub zgodnji uri na avtobusu že od vsega začetka živahno. Pot nas je preko Dolenjske vodila v hrvaško Zagorje, kjer smo se (vsaj starejši kar malo nostalgični) ustavili v Kumrovcu.

 

Z zanimanjem smo si ogledali muzej na prostem, imenovan »Staro selo«, kjer je na omejenem prostoru zelo domiselno in izvirno prikazana bogata lokalna zgodovina in izkazano spoštovanje Josipu Brozu. Za nas je bil posebej zanimiv muzej lokalnega gasilstva, ki je urejen v eni izmed petindvajsetih hiš.

 

Drugi cilj naše strokovne ekskurzije je bila Krapina, kjer nam je dva ogleda organiziral poveljnikov prijatelj, g. Mirko Majsec.  Najprej smo se ustavili v gasilskem domu krapinskih prostovoljnih gasilcev, kjer  nam je poveljnik predstavil delovanje društva in značilne intervencije, ogledali pa smo si tudi vozni park in opremo.  Naslednji postanek je bil na obrobju Krapine, kjer ima g. Mirko svoj »ranč«, na katerem vzreja hrvaške hladnokrvne konje.  »Hrvatski hladnokrvnjak« je avtohtona hrvaška pasma. V čredi, ki šteje okoli šestdeset konj, je tudi  žrebec Ričko, ki je na razstavi v Veroni prejel šampionski  naslov. G. Mirko nam je poleg konj pokazal tudi kočije, s katerimi na različnih prireditvah po Hrvaški prevaža od krajevnih veljakov do predsednika države in znanih svetovnih osebnosti. Po ogledu in predstavitvi nam je postregel z lokalnimi dobrotami.

 

Zadnji cilj naše ekskurzije je bil Muzej krapinskih neandertalcev. Velik sodoben muzej, kjer sta na zanimiv način prepletena zgodovina nastanka sveta in zgodovina človeštva, je res vreden ogleda. Ena ura, kolikor traja voden ogled, je prekratka, zato se nas bo verjetno kar nekaj še vrnilo in si muzej ponovno ogledalo.

Prijetno utrujeni od različnih vtisov smo se v večernih urah vrnili domov.

 

Za PGD Turiška vas

Metoda Vranjek

Oglejte si tudi