Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Gasilke: Bravo olimpijkam iz Pameč–Trobelj!

Vse premalo se zavedamo, da se v takšnem majhnem kraju, ki šteje nekaj več kot 1600 prebivalcev, dogajajo “čudeži”, da so mladinke gasilke kar dvakrat postale olimpijke. Koliko znoja je preteklo in to ni bilo zastonj.

To se ne dogaja vsak dan, zato smo še toliko bolj veseli, da niso otroci samo za računalnikom, da se gibljejo na čistem zraku, ki ga je v Pamečah–Trobljah dovolj. Zahvala gre tudi staršem otrok, mentorjema Andreju Hodniku in njegovemu očetu Marjanu. Seveda brez donatorjev to ne bi bilo mogoče. Torej, še enkrat hvala vsem zaslužnim za ta uspeh! 

V vasici, ki leži ob reki Mislinji, med Slovenj Gradcem in Dravogradom, se nahaja naselje Pameče–Troblje. Bogastvo in tradicija ter skupnost ljudi, ki so med seboj nesebično povezani, predstavlja Prostovoljno gasilsko društvo Pameče–Troblje. Društvo je leta 2011 praznovalo 90-letnico obstoja, kar je pohvale vredno. Vsi se zavedamo vrednot gasilcev, pomagati drugemu v nesreči. Pogumni vaščani so ustanovili gasilsko društvo, ki je v današnjih časih postalo simbol gasilstva v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Izgradnja prvega gasilskega doma, lastnega gasilskega voza, nakup motorne brizgalne ter gasilskih vozil in opreme, je le najnujnejše, kar potrebujejo zavestni gasilci za opravljanje svojega poslanstva. Na prvem mestu je volja in zavest ljudi, kako pomagati, ko smo soočeni s požari, poplavami, plazovi in drugimi nesrečami. Gasilci to počnejo vsakodnevno. Živimo v času, ki zahteva hiter tempo življenja in zato vse preveč pozabljamo na dobre medsebojne odnose.

PGD Pameče–Troblje je to, kar je nogometni klub Barcelona v nogometu. Več kot le društvo, institucija, ki mladim in ostalim omogoča, da svoj prosti čas namenjajo za pozitivne namene.

Društvo, ki vsebuje okoli 25 operativcev, ima strokovno usposobljen kader, vso potrebno opremo ter vozila za izvajanje intervencij, je ponos slovenskemu gasilstvu.

Organizacija društva je na zelo visokem nivoju. Poveljstvo izvaja naloge na operativnem nivoju, za organizacijsko plat pa skrbi upravni odbor na čelu s predsednikom društva.

V največji ponos društvu in vsem vaščanom pa so tekmovalne enote, ki skrbijo za svojo fizično in taktično pripravljenost pod budnim očesom svojih mentorjev. Od najmlajših, (pionirji, pionirke, mladinci in mladinke), ki se udeležujejo tekmovanj in družabnih srečanj, se lahko društvo pohvali tudi z ostalimi aktivnimi člani. V društvu delujejo še enote članov, članic ter starejših gasilcev.

Srce društva predstavlja mladina. V svoji bogati zgodovini so uspehi in dosežki res izjemni. Naštejmo le najpomembnejše: člani B, državni prvaki (Kranj, 1994), Pionirji, državni prvaki (Starše, 2006 ter Zreče 2006), Mladinci, državni prvaki (Lipovci, 2010).

Največji uspehi pa se nanašajo na gasilsko olimpiado, ki je omogočila, da je društvo prepoznavno tudi v mednarodnem prostoru. Leta 2011 so mladinke postale olimpijske prvakinje, mladinci pa olimpijski podprvaki. Mladinke so zaradi prvega mesta branile naslov na naslednji olimpiadi in v letu 2013 ubranile lovoriko. Tri medalje, dve zlati in srebro, je nekaj izjemnega.

Mladini je društvo dalo določene smernice, kako izbirati poti v življenju, ki so zelo zapletene. Gasilstvo je čast in hrabrost, ki se v sodobnem času vse bolj povezuje z nenehnim izobraževanjem ter usposabljanjem na področju zaščite in reševanja. Poleg tega pa je potrebno ohranjati fizično pripravljenost, da so operativni člani sposobni opravljati najzahtevnejše naloge.

S ponosom lahko zaključimo, da brez uspešnega gasilskega društva ni uspešne lokalne skupnosti. Homogenost in nesebičnost, sta lastnosti, ki krasita vsakega prostovoljnega gasilca.

V PGD Pameče–Troblje se tega zavedamo, zato mladino in ostale člane usmerjamo na pravo pot. Ponosni smo na operativno in organizacijsko vodenje, v največje veselje pa nam je mladina, ki v svetovni konkurenci med vrstniki osvaja olimpijske naslove.

Niso še rekle naše mladinke gasilke zadnje besede, če bo “Fortuna” naklonjena, bo še tretja zlata olimpijska kolajna, ki bo v trajni lasti.

                                                             Ivan Rus in Andrej Hodnik

Oglejte si tudi