Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Mirovniški festival in Festival drugačnosti v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradec – mesto Glasnik miru – bo, kot edino mesto s tem nazivom v Sloveniji, prireditelj že 16. tradicionalnega Mirovniškega festivala, s katerim bomo obeležili Svetovni dan miru in 25.letnico podelitve naziva Glasnik miru. Festival bo skupaj s 7. Festivalom drugačnosti potekal v petek, 19. septembra 2014 od 10. ure dalje na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu.
Na isti dan bo ob 11. uri v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti tudi odprtje razstave najboljših likovnih del in fotografij ter podelitev priznanj nagrajencem natečaja, ki ga je razpisala mestna občina Slovenj Gradec.

Letošnji mirovniški festival pod skupnim naslovom »Živi.Življenje.Zdravo.« bo sestavljen iz več vsebin, ki bodo povezane s svetovnim dnevom miru, 21. septembrom. 


Ob dvajseti obletnici prvega mednarodnega leta družine je OZN leto 2014 ponovno razglasila za Mednarodno leto družine; posebna pozornost je letos namenjena tudi razvoju družinskih kmetij, pomena pridelave kakovostne in varne hrane, ohranjanja biotske raznovrstnosti in kulturne krajine. Pomen družinskega kmetovanja pa ni povezan le s pridelavo varne in zdrave hrane, ampak tudi z zmanjševanjem lakote v nerazvitem svetu in vzpostavitvijo miru in sožitja, ki sta neposredno povezana z bojem za hrano.


Organizatorji Mirovniškega festivala in Festivala drugačnosti (mestna občina Slovenj Gradec, Društvo paraplegikov Koroške in Javni zavod Spotur) so pripravili več vzporednih aktivnosti. Na stojnicah na Trgu svobode se bo predstavilo skoraj štirideset društev, nevladnih organizacij, klubov, šol, drugih organizacij ter posameznikov.  Dogajanje bo popestril program na prireditvenem odru, v katerem bodo sodelovali: gledališče KU KUC z otroško predstavo Kravica in kislica, ljudske pevke Lastovke in pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, učenci slovenjgraških osnovnih šol, dijaki Šolskega centra Slovenj Gradec in Muta ter Gimnazije Ravne  z glasbenimi in plesnimi točkami, Duo Simi, glasbena skupina Prima bend in drugi. Na Glavnem trgu se bodo odvijale zabavne in poučne kreativne delavnice, kot so Baloni dobrih želja, Kreativni frizer, Poslikave obraza, Sajenje fižolčkov miru, Ogrlice miru, Zabij gol!, Poligon AMZS, Delavnica risanja na papir,… . Festival se bo na način neposrednega »video-streaminga« v organizaciji Mednarodnega združenja mest Glasnikov miru (IAPMC) povezal tudi z drugimi evropskimi in svetovnimi mesti.

Vabimo vas, da se nam pridružite!

Oglejte si tudi