Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zaključna konferenca projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga

V Trbovljah je Mladinski center (MC) Dravinjske doline z Mladinskim centrom Trbovlje in Celjskim mladinskim centrom (MC) v petek, 31. 1. 2014, izpeljal Zaključno konferenco izjemno uspešnega projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga (MAMD), ki ga financira Evropska komisija, v programu Progress, katerega izvaja Evropska unija.
V današnjem svetu živijo različne kulture, državljani, etnične in verske skupine, za katere velja, da ni nujno, da so v stiku. V takšnih družbah, kjer razlike veljajo za slabost in so nezaželene, prihaja do diskriminacije. Namen projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga je predvsem ta, da večkulturne družbe postanejo medkulturne družbe, kar pomeni, da se med različnimi kulturnimi, etničnimi in drugimi skupinami, ki živijo skupaj, vzpostavljajo odnosi odprte interakcije, izmenjave in vsestranskega priznavanja, spoštovanja vrednot in življenjskih slogov (povzeto po www.mamd.si).

Temeljni cilj projekta je bil ustvarjati priložnosti za spoznavanje različnih kultur, in sicer z namenom razvijati občutek skupnosti in pripadnosti ter gojiti spoštovanje in medsebojno razumevanje, zato so se v okviru projekta v srednjih šolah po državi izvajale delavnice pod naslovom Urice medkulturnega dialoga, pri katerih je sodelovala tudi Srednja šola Slovenj Gradec in Muta. Po izpeljanih aktivnostih so bili dijaki pred odločitvijo, ali želijo postati ambasadorji medkulturnega dialoga; za ta korak se je odločilo šest dijakov oz. dijakinj: Anja Globačnik, Jasmin Skejić, Mitja Kramljak, Urška Keup, Tina Lužnik in Katja Merzdovnik; trije izmed njih so odšli na Zaključno konferenco v Trbovlje, kjer so se zbrali še drugi mladi ambasadorji in ambasadorke medkulturnega dialoga iz preostalih srednjih šol, sodelujočih pri projektu: Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Prva gimnazija Maribor, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Šolski center Srečka Kosovela Sežana in Ekonomska šola Murska Sobota. Konference so se poleg predstavnikov šol udeležili tudi predstavniki nekaterih mladinskih centrov, ki so sodelovali v projektu: MC Hiša mladih Ajdovščina, MC Podlaga Sežana in Mladinski kulturni center Slovenj Gradec. 
Ob pričetku konference sta Karmen Kukovič (MC Dravinjske doline) in Tadej Lebič (Celjski MC) predstavila projekt in projektne aktivnosti, rezultate le-teh je ponazorila Karmen Murn, osrednja točka konference pa so bile predstavitve šol, za katere so bili zadolženi dijaki oz. mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, katerim so Eva Gračanin (Društvo informacijski center Legebitra), Faila Pašić Bišić (Človekoljubno dobrodelno društvo UP Jesenice), Monika Sandreli (Zveza Romov Slovenije), Tomaž Deželak (avtor knjige Drugi jaz) in Vladimira Mazourova (Mladinski center Dravinjske doline) predali potrdila za sodelovanje v projektu MAMD in info pakete, kdor pa je opravil vseh pet zastavljenih nalog, je prejel še Nefiks (knjižica za beleženje neformalno pridobljenega znanja).

Za prijetno popestritev sta poskrbeli nadarjena plesna skupina N.E.X.U.S iz Celja, ples katere je tematiziral boj proti nasilju nad drugačnimi, ter Kripl teater KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice, ki je uprizoril lutkovno predstavo za odrasle Afera propolis in z njo požel odobravanja z vseh strani.

Da pa spomin na prijetno in nadvse koristno sodelovanje ne bi zbledel, so organizatorji ob koncu konference poskrbeli še za skupinsko fotografiranje ter prijetno druženje ob zakuski.

Ob koncu projekta so izsledki pokazali, da je trenutno med mladimi največja nestrpnost do narkomanov in zapornikov oz. bivših zapornikov, iz česar lahko sklepamo, da v njihovi bližini nimajo takšnih oseb, saj je bil eden izmed pokazateljev raziskave tudi ta, da osebno poznavanje drugačne osebe znižuje nestrpnost, saj se povečuje razumevanje do drugačnih. Žal pa je raziskava pokazala tudi, da obstajajo ljudje, ki so nestrpni kar tako za zabavo, kar pa je podatek, ob katerem se je potrebno zamisliti in še močneje delati na združevanju in sožitju različnih kultur.

 

Petra Špegel

 

 

 

Oglejte si tudi