Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Umetnost je spoznati umetnost

Razstava v MKC Slovenj Gradec: Roke sta si podala slikar Mojmir Plevnik - Mojč, Slovenjgradčan, in fotograf Viljem Klemenčič iz Maribora.
V prostorih Mladinskega kulturnega centra na Ozarah se predstavljata dva likovna avtorja z različno upodobitveno umetnostjo in tematiko. Mojmir Plevnik - Mojč je znan po svojih instalacijah ter akrilih na platnu, slika stilizirane akte in konstrukte intenzivnih barv in geometrijsko pravilnih oblik, ki so na slikah postavljeni predvsem v zunanji prostor − kot forma viva. Na tokratni razstavi se mu je pridružil Viljem Klemenčič, fotograf iz Maribora, član Foto kluba Maribor. Z avtorsko glasbo, ki je v določeni meri podrejena video produkciji in dogajanju na platnu, uporabljenima na otvoritvi razstave, sta likovno »postavitev« popestrila saksofonist Matjaž Mlakar in kitarist Jure Praper.

Naslov razstave Umetnost je spoznati umetnost morda zveni nekoliko provokativno, vendar sta avtorja hotela s tem povedati, da je težko postaviti ločnico, kaj umetnost je in kaj ni.

Slikar in »digiartist« Mojmir Plevnik - Mojč pripoveduje: »Že fotografija je v zgodovini naletela na različna mnenja, predvsem sporna je bila akt fotografija. To videnje se je sčasoma bistveno spremenilo in danes je fotografska umetnost z roko v roki likovni. Kar je pa težko reči za digitalno grafiko, tako imenovano digi art. Včasih je težko razumeti, da sta računalnik in tiskalnik v rokah umetnika zgolj in samo orodje, kot čopič in slikarsko platno v konvencionalnem smislu.« Mojč se tokrat prvič predstavlja s slikami, izdelanimi v računalniški tehniki. Slike so risane in skonstruirane računalniško, izdelane s pomočjo digitalnega tiska na poseben papir, ki je prilepljen na tršo podlago. Posamezne slike so mozaično sestavljene, tako da daje celotno podobo slike več slik skupaj. Avtor ostaja pri svojih barvno bogatih motivih − ženska podoba umaknjena v ozadje, v prvem kadru geometrijska telesa, ki v trodimenzionalnem prostoru niso možna in gre za nekakšen »zlagan« prostor (motivi znani že z Mojčeve prve razstave daljnega 91. leta prejšnjega stoletja pod vtisi nizozemskega arhitekta, grafika M. C. Esherja, takrat risano v akrilni tehniki na platno, tokrat digi art).

Viljem Klemenčič je poznan kot fotograf znanih slovenskih časopisov Večer, Slovenske novice, znanih »dupleric« v revijah Kaj, 7 dni. Sodeloval je z mnogimi znanimi slovenskimi manekenkami. Dolga leta je bil uradni fotograf izbora za Miss Slovenije, tudi malokatera modna revija mine brez njegove fotoreportaže. Fotografij ne spreminja skozi računalniške programe, pušča jih takšne, kot jih ujame kamera. Poleg akt fotografije se ukvarja tudi s potopisno fotografijo, portreti, z naravo, snemal je tudi filme, za katere je bil večkrat nagrajen. (AP

Oglejte si tudi