Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
-2°C
PON.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Slovensko-avstrijska srhljivka Bergmandlc: Snemali so tudi v slovenjgraški bolnišnici

Po predvajanju premierno v velikem kinu CineCity v Celovcu bo futuristični triler Bergmandlc na sporedu v kinu Kulturnega doma Slovenj Gradec 8. novembra 2016 ob 17. uri. Možen bo pogovor z mladimi ustvarjalci filma.
Enourni igrani film Bergmandlc so v režiji Tilna Banka in pod mentorstvom dr. Uroša Zavodnika posneli izključno dijaki trgovske akademije Praxis Handelsakademie Völkermarkt-Velikovec in Gimnazije Ravne. Projekcija z uvodom dr. Zavodnika je tokrat sicer namenjena dijakom Šolskega centra Slovenj Gradec, vendar bo kino tistega popoldneva odprt tudi za širšo javnost.

Film, ki sporoča tudi: »Nikoli ne pusti strahu, da vodi tvojo usodo!«, je rezultat dveletnega evropskega filmskega projekta mladih Prijatelj-Freund Erasmusplus. Vsebinsko projekt predstavlja zgodbo, ki sega čez državno mejo, ki se dogaja na obeh straneh Koroške in v kateri sta uporabljena oba jezika, slovenski in nemški. Vse za film in v filmu so dijaki postorili sami pod vodstvom režiserja, dr. Uroša Zavodnika, ki tudi v slovenjgraškem Kulturnem domu vodi pedagoške vsebine za srednješolske filmske abonmaje (popoldanski šolski filmski abonma in gimnazijski filmski abonma).

Mladi ustvarjalci so nad svojim izdelkom navdušeni in prijetno presenečeni, zato je za nekatere tudi vspodbuda za nadaljnjo filmsko ali gledališko poklicno pot. Uroš Zavodnik poudarja, da so se ob tem naučili tudi medsebojnega sodelovanja, ki ga terja ustvarjanje filma, in da je v življenju potrebno vztrajati pri svoji ideji.

Dijaki so legendo o Perkmandlcu iz podzemlja Pece preoblikovali tako, da je nastala futuristična srhljivka, ki se dogaja v letih 2016, 2004 in 2028. Snemali so v opuščenem rudniku svinca v Mežici in v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. »Leto 2004 smo snemali v stari urgenci, ki se je ravno takrat zapirala. Kar pomeni, da smo na ta film arhivirali stari del bolnišnice. Ker so jo zaprli, smo lahko uporabili staro operacijsko sobo, kar je bilo super za naš film, hkrati pa smo en del posneli tudi v novi urgenci. Tako se vidi leto 2016 - nova urgenca, čisto druga bolnišnica in leto 2014 – stara bolnišnica, torej se vidi, da se je s to bolnišnico nekaj zgodilo, da je res preteklo 12 let. Na pomoč nam je priskočil tudi Koroški reševalni center, ker smo potrebovali reševalna vozila in reševalce. Velik del filma pa se dogaja v Podzemlju Pece, kjer smo inscenirali leti 2004 in 2028,« je zgovoren dr. Zavodnik.

Zgodba se začne v dvojezični gimnaziji, kjer pride do spora med profesorjem zgodovine in dijakom (igra ga Luka Krajnik), katerega oče je pred leti izginil v rudniku. Kaj se je pravzaprav zgodilo? Ko iščejo odgovor, se zaplete, v rudniku jih skrivnostno potegne v preteklost in prihodnost. Film je opremljen tudi s specialnimi efekti in po oceni nekaterih, ki so ga že videli, bi lahko stopil ob bok filmom, ki jih ustvarijo profesionalci.

 

Ajda Prislan

Oglejte si tudi