Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Poslikava zidu pred električno centralo na Ravnah

Rosella Libardoni in Viktor Kröll bosta v naslednjih dneh s posebno tehniko nanašanja bitumenske barve na betonski zid poskušala zaobjeti verjetno edino večno neodgovorjeno vprašanje, ki nas vse zadeva: od kod prihajamo, kdo smo, kam gremo? S transformacijo pointilistične tehnike, ki jo je konec 19. stoletja uvedel Georges Seurat, bosta poskusila mimoidočim približati umetnost.
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) v sodelovanju s Kulturno iniciativo (KI) Kürbis Wies iz Avstrije pripravlja serijo umetniških dogodkov, ki bodo potekali v okviru projekta z naslovom Razlika/Differenz. Gre za čezmejni projekt, katerega aktivnosti so zastavljene na način, da s kulturno-sociološkega in hkrati umetniškega vidika obravnava razlike in podobnosti med ljudmi, ki živijo v obmejnem področju tako v Avstriji kot v Sloveniji. Mednarodni projekt poteka pod okriljem programa Kultur International 2014 avstrijske zvezne dežele Štajerske, in je tematsko povezan z obletnico razpada Donavske monarhije in začetkom 1. svetovne vojne.

 

V okviru tega projekta poteka javna poslikava zidu ob glavni cesti  Ravne na Koroškem - Prevalje, na lokaciji Elektro Celje, ki z vizualnim jezikom tematizira polarnosti in nasprotja, ki se pojavljajo v svetu, oz. so prisotne v človeškem obstoju. Na simbolični ravni lahko to umetniško delo beremo tudi kot vizualizacijo potenciala teh nasprotij, skozi katerega se vzpostavlja polje za nova odkritja, za nove poglede, morda celo odgovore. Naslov dela (grški zapis besede energija) prav tako na več ravneh osvetljuje njuno delo, v prvem pogledu opozarja na relacijo do same lokacije poslikave, po drugi stani pa prvoten pomen grške besede predstavlja neko aktivnost, delovanje, moč za delovane in ga lahko hkrati beremo tudi kot poziv k akciji, k aktivnosti in posledično k življenju.

 

Lokacija poslikave je izbrana namenoma: nasproti vhoda v Metal Ravne, ob zelo prometnem križišču, na steni električne centrale in se lepo vklaplja med obstoječa dela na tej lokaciji: Slavko Tihec, Perforiran relief (avla uprave Metala), Dušan Tršar, Jeklarji in relief Stojana Batiča na fasadi inštituta Metala Ravne.

 

Potek ustvarjanja lahko spremljate tudi preko spletnih medijev:

Facebook stran projekta Razlika/Differenz in Facebook KGLU.

 

V okviru tega modula je v Galeriji Ravne  do 23. avgusta na ogled tudi razstava Vesne Krebs Narava Realnosti. 

Oglejte si tudi