Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Ljudska pesem, ljudski ples

Kulturno društvo Podgorje je na Miklavževo nedeljo v Kulturnem domu Podgorje organiziralo že peto tradicionalno srečanju ob ljudski pesmi in ljudskem plesu.
Kulturno društvo Podgorje je na Miklavževo nedeljo v Kulturnem domu Podgorje organiziralo že peto tradicionalno srečanju ob ljudski pesmi in ljudskem plesu.

 

Uvodoma se je predstavila domača folklorna skupina Pastirji s tremi plesi, Špacir bolcar, Pastirica, ki izvirata iz Mežiške doline ter plesom Vesela polka s koreninami iz zahodnih pobočij Mislinjske doline. Gostje Gradiški fantje so, med drugim, predstavili višanje tonalitete med pesmijo, kar značilnost slovenske ljudske pesmi. Cerkveni zbor Podgorje je v prvi pesmi predstavil globino besedila neuslišane ljubezni, druga je bila bolj šaljiva. Sledila je Folklorna Skupina Trlice Razbor, ki je s pesmijo in plesom podoživela način druženja iz preteklosti. Nastopila so tudi Postavkova dekleta, pet sester, ki pojejo v družinskem krogu že od otroštva. Z zrelostjo in šaljivostjo so se v pesmih izkazale tudi na odru. Skupina Grošek je pet moških glasov, ki je v posebnem ambientu predstavila Kraljevo pesem, ki živi še danes. Kdo ve, mogoče bo za sv. tri kralje zapela prav pod vašim oknom? Pester kulturni program so v Podgorju zaključili Pastirji s spletom Koroških plesov (iz Koroške onkraj Karavank iz časov ko še ni bilo meje).

 

Dobra ura druženja je hitro minila in ko je zavesa padla, smo organizatorji prireditve že kovali načrte za naslednje srečanje. Z velikim zadovoljstvom smo namreč ugotovili, da vrednost slovenski  ljudski pesmi in ljudskemu plesu ni usahnila, ampak raste. Kdor se nam želi pri poustvarjanju slovenske ljudske pesmi in plesa pridružiti, nas lahko poišče v Podgorju ali nas kontaktira na facebook strani fs pastirji pastirji.

 

Blaž Hriberšek

Oglejte si tudi