Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Koroška galerija likovnih umetnosti bo gostila umetnico Jasmino Cibic

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo v torek, 29. marca 2016, ob 18. uri potekal pogovor z intermedijsko umetnico in video ustvarjalko Jasmino Cibic.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo v torek, 29. marca 2016, ob 18. uri potekal pogovor z  intermedijsko umetnico in video ustvarjalko Jasmino Cibic.   
Ob pogovoru bo predstavljen njen video z naslovom Paviljon (video, 6:43 min, 2015), ki je nastal v okviru mednarodnega projekta Performing the Museum na povabilo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novega Sada.   
Video instalacija Paviljon predstavlja eksperimentalne dokumentarne gibljive slike, s katerimi umetnica poskusi rekonstruirati podobo paviljona Kraljevine Jugoslavije, zgrajenega leta 1929, za svetovno razstavo EXPO v Barceloni. To začasno zgradbo je zasnoval srbski arhitekt Dragiša Brašovan in legenda pravi, da je na razstavi prejela prvo nagrado, zaradi političnih spletk pa je bila ob prvo mesto. Umetnica poskusi izslediti zasnovo zgradbe skozi uradne in zasebne arhive in rekonstruira maketo izvirnika v merilu 1 : 7.  

Jasmina Cibic živi in dela med Londonom in Ljubljano. Njeni projekti so mednarodno zelo odmevni, predstavljeni so bili v mnogih muzejih in galerijah ter razstaviščih po Sloveniji in tujini. Leta 2013 je Jasmina Cibic predstavljala Slovenijo na 55. beneškem bienalu s projektom „Za naše gospodarstvo in kulturo“ ter jo gotovo prištevamo med pomembnejše ustvarjalce mlajše generacije. V letošnjem letu je prejemnica nagrade Charlottenborg Fonden's International Artist Award.

Muzej v gibanju (Performing the Museum) je mednarodni projekt štirih muzejev, ki spodbuja k novim načinom razmišljanja in odpira nove možnosti glede prihodnosti teh institucij. V letu 2016 potekajo izmenjave izbranih umetnikov med partnerskimi muzeji.
Projektni partnerji: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb - koordinator, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

Projekt podpira Evropska unija v okvirju programa Ustvarjalna Evropa.

Oglejte si tudi