Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Filatelistično društvo Slovenj Gradec izdalo priložnostni poštni žig ob 140. letnici rojstva Franca Ksaverja Meška

FD Slovenj Gradec je 28. 10. 2014 izdalo priložnostni poštni žig, osebno poštno znamko in dotisk na kuverti ob 140. letnici rojstva Franca Ksaverja Meška. Filatelistična izdaja je nastala v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom.

Ob tej priliki je na pošti Slovenj Gradec postavljena tudi enovitrinska filatelistična razstava z naslovom  "Slovenske cerkve na poštnih žigih in znamkah", katere lastnik je Izidor Jamnik iz Koroškega filatelističnega društva.

 

Slovenski pisatelj, pesnik in dramatik Franc Ksaver Meško se je rodil 28. oktobra leta 1874 v zaselku Grmi v vasi Gornji Ključarovci pri Svetem Tomažu pri Ormožu. Pred prvo svetovno vojno in po njej je bil eden izmed vidnejših predstavnikov slovenskega naroda na Koroškem in eden najbolj branih slovenskih pisateljev tistega časa. Leta 1924 je slovenjgraški mestni svet proglasil Meška za častnega občana mesta Slovenj Gradec. Leta 1930 pa so Cerkveno ulico poimenovali v Meškovo ulico. Od leta 1974 nosi njegovo ime slovenjgraška knjižnica. Po njem se imenuje tudi moški pevski zbor na Selah. Poleg Slovenj Gradca imajo ulico, poimenovano po Mešku, še v Brežicah, Celju, v Ljubljani, Mariboru, Ormožu, na Ptuju in v Velenju.

 

Poštni žig na simboličen način predstavlja Meškovo življenjsko delo: biti Slovenec, biti duhovnik, biti pisatelj, zapustiti zapisane misli, razmišljanja, videnja takratnega življenja. Osebna poštna znamka z Meškovim portretom nam na svoj način pokaže njegovo pokončno držo, delavnost in narodno zavednost. Dotisk na kuverti je njegova cerkev, cerkev sv. Roka na Selah, ob kateri je pisatelj in duhovnik tudi pokopan.

 

Izdaja priložnostnega žiga, osebne poštne znamke in dotiska na kuverti pomeni pomembno nadaljevanje dogodkov  letošnjega spominskega leta na življenjsko delo Franca Ksaverja Meška tudi za filateliste. Vsekakor je ta izdaja filatelističnih listin pomemben letošnji dogodek našega Filatelističnega društva Slovenj Gradec. Ogled razstave, priložnostnega žiga, osebne znamke in kuverte z dotiskom je v Pošti v Slovenj Gradcu do 15. 11. 2014.

                                                                  

                                                                    Filatelistično društvo Slovenj Gradec

                                                                             Danilo Goljat

Oglejte si tudi