Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

7. simpozij SLUT - O tajni geometriji slikarjev in kiparjev

Društvo arhitektov in likovnih umetnikov Koroške (DALUK), ki bo v kratkem praznovalo sedmo obletnico delovanja, je bilo ustanovljeno zaradi želje po organiziranem druženju članov, izmenjavi znanj ter izkušenj in vzpostavljanju alternativno-konstruktivnih pogledov na prihodnji umetniško, arhitekturni in urbani razvoj Mestne občine Slovenj Gradec in širše Koroške pokrajine.

Tako smo v preteklih letih organizirali že kar nekaj razstav, likovnih delavnic, strokovnih ekskurzij in predavanj. Slednja so se odvijala predvsem v okviru vsakoletnega simpozija Slut, v sklopu katerega smo gostili kar nekaj uglednih imen s širšega področja likovne umetnosti, kot so dr. Jurij Selan, Pino Poggi, Marko Košan, prof. Franc Novinc, prof. Darko Slavec in dr. Bruno Dujič. Na letošnjem simpoziju se bo naštetim imenom pridružil likovni teoretik, slikar, filozof in profesor dr. Jožef Muhovič, ki bo v četrtek, 21. novembra, ob 18. uri s predavanjem »Tajna geometrija slikarjev in kiparjev«, nastopil v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na predavanju bodo odstrti številni kompozicijski principi poznanih likovnih umetnin, ki so jim avtorji v njihovo strukturno podstat zavedno ali nezavedno vnesli neke vrste izhodiščno geometrijsko matrico in s tem določili temelje njihovega vizualnega doživljanja.  

Jožef Muhovič je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost  Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1977 diplomiral pri prof. Janezu Berniku in prof. dr. Milanu Butini. Na isti ustanovi je nato nadaljeval še podiplomski študij slikarstva in umetniške grafike pri prof. Janezu Berniku in prof. Bogdanu Borčiću.  Vzporedno je študiral filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Magistriral je leta 1981, doktoriral pa leta 1986 s področja estetike z doktorsko disertacijo »Vstop v likovno logiko«. V letih 1983-1986 je bil zaposlen kot asistent, med leti 1987-1993 kot docent, med leti 1993-1998 kot habilitiran izredni profesor, od leta 1998 pa je habilitirani redni profesor za predmet likovna teorija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, umetniško grafiko in kiparstvom ter objavlja razprave in članke s področja likovne teorije, estetike in filozofije kulture.

V času simpozija bo izšla tudi nova edicija društvenega letnega glasila Likovni Slut z obširnim prispevkom dr. Bruna Dujiča, ki je imel predavanje na lanskem simpoziju na temo lesena gradnja v arhitekturi.

 

Vljudno vabljeni.

DALUK

 

 

Oglejte si tudi