Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Projekt Učni sadovnjak se nadaljuje

Samooskrba: sadje na javnih površinah

Jožeta Santnerja gotovo pozna že vsa naša dolina, poznajo pa ga že tudi širom Slovenije, predvsem mladi v mnogih osnovnih šolah, njihovi učitelji in starši pa tudi strokovnjaki, sadjarji in posamezniki. Je namreč pobudnik projekta Učni sadovnjak, ki si je za svoje poslanstvo zadal plemenito in aktualno idejo o tesnejšem sobivanju z naravo. S sodelavcem Jernejem Mazejem sta pripravila načrt promocije sajenja in vzgoje sadnega drevja in zelenjave, da sta v ta proces pritegnila otroke v osnovnih šolah v mnogih krajih Slovenije. Skupaj so sadili sadno drevje v okolici šol in na drugih javnih površinah, podučevala sta jih o tem, kako jih saditi, obrezovati in cepiti na doma vzgojenih podlagah, otroci so lahko veliko slišali o pomenu sadja v naši prehrani, o pomenu ohranjanja domačih sort sadja v naših krajih (katerih semena nevarno izginjajo), pa o čebelah, nenadomestljivih opraševalkah itd.

V projektu sodelujejo tudi strokovnjaki iz Šole za hortikulturo iz Celja, strokovnjaki iz revije Gaia in Semenarne Ljubljana, profesorji in študenti obeh biotehničnih fakultet ter posamezniki, ki se s tem ukvarjajo ljubiteljsko. Organizirajo tudi predavanja za vrtičkarje in lastnike sadnega drevja, zbirajo stara semena in pripravljajo lastno banko le-teh.

V naši občini so v projekt vključene vse osnovne šole, na kolesarski stezi proti Mislinji stoji že 58 različnih sadnih dreves, ob Celjski cesti te dni že cveti kar nekaj sadik sadnega drevja. V načrtu je, da bi se s tem nadaljevalo tudi v okolici blokovnih naselij. Avtorji so prepričani, da bodo imeli stanovalci oz. občani od tega koristi, da bodo znali ceniti dar, ki si ga bomo sami poklonili, da bomo skrbeli zanj, da pa bo to tudi prispevek k bolj zdravemu načinu življenja. To je istočasno tudi del samooskrbe, katere pomembnost čedalje bolj razumemo. Otrokom je potrebno že v rani mladosti dati možnost dela na zemlji.

 

Avtorji s svojimi aktivnostmi nadaljujejo in k sodelovanju vabijo občane.

 

Vse občane, ki imajo stare sorte drevja, prosijo, da posredujejo svoj naslov na Jože Santner, Šmartno pri Slovenj Gradcu.

  • Jeseni se, upajo, nadaljuje sajenje drevja ob kolesarski stezi proti Mislinji. Tokrat vabijo predvsem društva, da zasadijo nekaj dreves in zanje kasneje tudi poskrbijo; zaželeno je, da se sadijo stare avtohtone vrste sadja.

 

Člani projekta Učni sadovnjak se ob tej priložnosti zahvaljujejo MO Slovenj Gradec za podporo, prav tako pa tudi vsem sponzorjem in požrtvovalnim posameznikom.

 

Janez Kamnik 

 


Oglejte si tudi