Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Srednja šola Slovenj Gradec in Muta začenja mednarodni projekt

S srečanjem partnerjev v poljskem mestu Bielsko Biała se je začel Erasmus+ projekt, z naslovom 'Kuhaj, streži in govori angleško'.
Na srečanju, ki se je odvijalo 15. in 16. oktobra, smo se prvič zbrali učitelji sodelujočih šol (v projektu sodelujejo šole iz Slovaške, Poljske, Turčije in Slovenije). Iz naslova projekta je mogoče sklepati, da bo le-ta namenjen dijakom, ki se učijo kuhanja in strežbe, torej dijakom programa gastronomije, in vsaka izmed šol tak program tudi ima.

Potem ko so se vse šole na kratko predstavile svojim novim partnerjem, smo se lotili podrobnejšega načrtovanja aktivnosti v tem šolskem letu: kako bodo potekale delavnice na skupnih srečanjih, kaj bodo počeli učitelji in kaj bodo počeli dijaki. Dogovoriti smo se morali tudi o tem, za kaj bo zadolžena vsaka izmed sodelujočih šol in določiti, kdaj se bomo na posameznih šolah srečali.

 

Eden izmed glavnih ciljev projekta je, da skupno izdelamo priročnik za poučevanje strokovne angleščine s področja gastronomije, s pomočjo katerega bomo lahko pomagali našim dijakom do boljšega znanja angleščine pri opravljanju svojega bodočega poklica, kar je na področju gostinstva še kako pomembno. S prenovo srednjega šolstva pred nekaj leti so bili prav gostinski programi temeljito okleščeni pri številu ur tujega jezika.

 

V času projekta se bodo učitelji na skupnih izobraževalnih srečanjih seznanjali z metodami in orodji CLIL-a (Content and Language Integrated Learning  pomeni učenje nekega predmeta, v našem primeru kuharstva in strežbe, v tujem jeziku, v našem primeru v angleščini). Z dodatnim znanjem, ki ga bo na teh izobraževanjih pridobil, bo učitelj angleščine prisostvoval pri praktičnem pouku predmetov gastronomije, dijaki pa bodo imeli priložnost, da se bodo v okolju, v kakršnem bodo nekoč delali, učili angleško besedišče, povezano s svojim prihodnjim poklicem.

 

Na srečanju, ki so ga organizirali izredno gostoljubni glavni koordinatorji projekta, Poljaki, je vladala nadvse prijetna atmosfera. V času projekta se bomo srečali v vseh sodelujočih državah, zaključili pa ga bomo v Slovenj Gradcu, pomladi leta 2017.

 

Tomaž Šoster,

koordinator projekta za našo šolo

Oglejte si tudi