Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad je v Uradnem listu št. 15/2014 objavil Javni poziv 24SUB-OB14 - nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb.

Predmet javnega poziva:

Nepovratne finančne spodbude občanom za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb na območju Republike Slovenije za nove naložbe:  

A - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi

B - vgradnja kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso

C - vgradnja toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe

D - priključitev starejše eno ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije

E - vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi

F - toplotna izolacija fasade starejše eno ali dvostanovanjske stavbe

G - toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno ali dvostanovanjski stavbi

H - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi

I - gradnja ali nakup pasivne oziroma skoraj nič energijske stanovanjske stavbe in celovita obnova starejše stanovanjske stavbe

J - nakup stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem oziroma skoraj nič energijskem razredu

 

Komu je razpis namenjen:

Na javnem pozivu lahko sodeluje vsaka fizična oseba, ki je investitor in:

- lastnik nepremičnine, eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, kjer bodo izvedeni ukrepi, ki so predmet javnega poziva, ali solastnik s pisnim soglasjem ostalih solastnikov ali imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo naložba izvedena (v nadaljevanju: lastnik);

- ožji družinski član (zakonec, zunajzakonski partner, otroci oziroma posvojenci, starši ali posvojitelji) lastnika z njegovim pisnim dovoljenjem;

- najemnik eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi s pisnim dovoljenjem lastnika.

 

Pogoji razpisa:

Vlagatelji, ki so upravičene osebe, lahko pridobijo pravico do nepovratne finančne spodbude za novo naložbo, s katero bo izveden en ali več zgoraj navedenih ukrepov. Za posamezen ukrep, ki je predmet javnega poziva in bo izveden na določeni nepremičnini, je možno dodeliti največ eno nepovratno finančno spodbudo, za katero lahko z eno vlogo zaprosi tudi več upravičenih soinvestitorjev. Vlagatelj lahko z eno vlogo kandidira tudi za več posameznih ukrepov, ki so predmet tega javnega poziva.

 

Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga. Vloga mora biti oddana pred pričetkom del za doseganje učinkov ukrepa, ki je predmet tega javnega poziva. Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve in energijske učinkovitosti stavb ter drugimi veljavnimi predpisi. Vsi ostali pogoji so navedeni v besedilu javnega razpisa. Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani www.ekosklad.si v rubriki Razpisi.

 

Višina sofinanciranja:

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do največ 20 % priznanih stroškov naložbe; v kolikor bo naložba izvedena na območju s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka, višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe. Podrobnosti o maksimalni višini sofinanciranja za vsako vrsto naložbe so opredeljene v besedilu javnega razpisa.

 

Postopek obravnave vlog:

Razpisana sredstva se do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS dodeljujejo po vrstnem redu prispetja popolnih vlog na Eko sklad. Zahteva za pridobitev pravice do nepovratne finančne spodbude je popolna vloga, ki vsebuje vsa zahtevana dokazila in priloge ter je vložena na predpisanem obrazcu.

 

Dodatne informacije:

spletna stran Eko sklada: http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html, tel.št. : 01/ 241 48 61, 01/ 241 48 70 ali 01/ 241 48 72, vsak delovni dan med 9. in 12. uro.

 

Rok za prijavo:

do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS, vendar najkasneje do 31. 12. 2014.

 

Eko sklad je objavil tudi Javni poziv 25SUB-OB14 za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti večstanovanjskih stavb in Javni poziv 26SUB-EVOB14 za nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila.

Oglejte si tudi