Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Svetovni dan turizma v občini Sevnica

Okna s pogledom

S pojavom naših prvih bivališč so se pojavila tudi prva okna. Tako kot so bile različne hiše so se spreminjala tudi okna.  Okna, zakaj že? Okno predstavlja tudi usmerjen pogled na stvari zunaj, v širno daljavo, na bližnje drevo, k sosedom,…

Priložnost, da okna kot nekaj pozitivnega in novega v turizmu uporabimo se je ponujala kot na dlani.

Tako se je tudi ideja o «zelenih« oknih pojavila v glavi gospe Cvetke iz Turistične zveze občine  Sevnica že nekaj let nazaj. Priložnost, da se je ideja predstavila se je praktično ponudila na srečanju turističnih delavcev v Portorožu 14. oktobra 2014 . Na delavnicah zgodbe turizma  pod  naslovom: Šumenje slovenskih gozdov« je bila tema predstavljena  Mateji Gruden-urednici Lipovega lista.

Ekipa Turističnega društva Šentjanž pod vodstvom gospe Cvetke se je lotila dela takoj po vrnitvi iz Portoroža in prva okna so zaživela v praksi.   Pohodno » Pot na TkPav » so opremili s prvim gozdnim oknom v Sloveniji in tako omogočili usmerjen pogled  na zanimivosti ob poti, ki jih sicer pohodnik ne opazi.  Govornik pri odprtju septembra 2015,  pa je naznanil, da je ideja iz Turistične zveze občine Sevnica tako navdušila krovno organizacijo, da jo je le ta posvojila in bo v letu 2016 po celi Sloveniji izvedla ta projekt. Pot je bila tako začeta in v tem mesecu točno na Svetovni dan turizma so luč sveta zagledala številna zelena okna in nam omogočala pogled na tiste drobne bisere, ki bogatijo slovenski turizem.

V občini Sevnica se je odprlo zeleno okno na gradu Sevnica pri Lutrovski kleti s pogledom na reko Savo.V programu so sodelovali otroci iz POŠ Loka pri Zidanem Mostu, kateri so pod vodstvom učiteljic pripravili čudovit program, prisotne je pozdravil župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in predsednica sveta KS Sevnica. Na Malkovcu stoji  tako imenovano zeleno  brajdno okno s pogledom na amfiteater vinogradov, v Šentjanžu na poti Tk Pav pa okno s pogledom na šotni mah.

Pri Turistični zvezi občine Sevnica smo veseli, da se je vse skupaj začelo v Sevnici in uspešno razširilo tudi drugam in prav nič ni narobe, če se dobre ideje kopirajo in pravilno realizirajo v praksi ter tako bogatijo bivanje ljudi in ponudbo turizma. Zelo pomembno pa je, da je bil nekje nekdo, ki si je upal začeti in idejo spraviti v življenje.
Vabljeni, da si vzamete čas in pogledate skozi okna in ob njih na označevalni tablici preberete kratek opis pogleda. Seveda, videli boste veliko več.

 

Vir: Turistična zveza občine Sevnica
foto: Alenka Kozorog, Rok Petančič

 

 

Oglejte si tudi