Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

HOJA NA 2 km in COOPERJEV TEST

V soboto 07. Septembra 2013 ob 8.00 uri sta Zdravstveni dom Sevnica in Klub borilnih veščin Sevnica izvedla tradicionalni preizkus pripravljenosti občanov in občank Sevnice v HOJI na 2 km, uro kasneje pa še COOPERJEV TEST zmogljivosti.
Ob prečudovitem pogledu proti prebujajočemu se soncu, se je na nasipu ob reki Savi pri Srednji šoli Sevnica, zbralo precejšnje število občanov. Po  popisu prisotnih je sledilo kratko ogrevanje, nato pa start hoje na 2 km. Občani so bili razdeljeni v dve skupini tako, da ko je bila prva skupina že na nasipu in je imela nekaj sto metrov za seboj, je druga skupina  pričela z ogrevanjem. Po nekaj minutah je nato sledil še start druge skupine.

Po opravljeni  hoji na 2 km je bil slehernemu udeležencu v cilju izmerjen srčni utrip in glede na čas prehojene poti, njegovo starost in telesno težo, je sledila še računalniška obdelava podatkov.  S pomočjo računalniškega programa je vsak posameznik prejel izračun njegove telesne pripravljenosti, z napotki za nadaljnjo aktivnost.

 

Uro kasneje so se za COOPERJEV TEST zmogljivosti že pripravljali tekači in tekačice. Moški so tekli na 2400 m, ženske pa na 1600 m. Zmagovalec je bil prav vsak nastopajoči, ki je  pretekel omenjeni razdalji, najboljši čas pa je pri moških dosegel Simon KREJAN z časom 10:00 min (41-50 let), pri ženskah pa Alenka GROBOLJŠEK s časom 08:51 min (31-40 let). Udeleženci so po koncu teka prejeli diplomo z vpisanim doseženim rezultatom.

 

Namen preizkusa je bil, da se s takšnimi projekti želi spodbuditi čim več občanov, k bolj aktivnemu načinu življenja. Telesna dejavnost namreč v vseh pogledih ugodno vpliva na zdravje, prispeva k boljši kakovosti življenja, tako v telesnem kot psihosocialnem pogledu. Že 30 minut zmerne telesne dejavnosti dnevno, kot je na primer  hoja, koristi zdravju odraslega človeka.

 

Projekt »Gibanje za zdravo življenje« je ocenjen kot eden pomembnejših dejavnikov pri osveščanju prebivalstva, da postane gibanje način življenja.

Oglejte si tudi