Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Dve delavnici za mladino v projektu Bike&ride

 

V okviru čezmejnega projekta IPA-Ride&Bike, v katerem KŠTM Sevnica kot partner aktivno sodeluje, sta se v mesecu oktobru izvedli dve kolesarski delavnici za otroke in mlade z območja občine Sevnica.

Prva delavnica je potekala dne 04.10. od 07.30 do 13.15 ure. Udeleženci so se zbrali na dvorišču OŠ Sevnica. Učence OŠ Tržišče smo s kombiji pripeljali in odpeljali na/iz Sevnice, učenci OŠ Blanca so se skupini priključili ob trasi. Udeležilo se je skupno 23 učencev in 4 učitelji. Za izvedbo je skrbelo 6 izvajalcev Kolesarskega društva Sevnica.

Trasa in namen kolesarjenja je druženje osnovnošolcev na kolesu na kolesarski poti ob reki Save in verigi hidroelektrarn spodnje Save. Pot je potekala po nasipih in poljskih poteh mimo HE Blanca in HE Krško od Sevnice do Krškega in nazaj. Učencem smo predstavili še nepoznane poti tik ob toku in jih seznanili s spremenjeno podobo doline po umestitvi hidro elektrarn. Ogledali smo si ribjo stezo ob HE Blanca, poljedelske danosti ob reki Savo ter namakalni sistem na Blanci, zgodovinsko pomembne zanimivosti, kot so grad Sevnica Grad Rajhenburg ter rekonstruirane mostičke na pritokih kot ostanke nekdanje vlečne poti ob reki Savi.

Učence smo poleg informiranja poskušali navdušiti za ponovitev tega in podobnih kolesarjenj z družino ali prijatelji, saj je na kolesarski poti ob reki Savi mogoče doživeti še mnogo več kot le vožnjo s kolesi. Za spomin na druženje in doživetje je vsak udeleženec prejel kolesarski bidon.

Druga delavnica je potekala dne 26.10. od 08.30 do 13.15 ure. Delavnice o osnovah gorskega kolesarstva se je udeležilo 10 otrok in 2 učitelja. Tečaj je vodil usposobljen učitelj gorskega kolesarstva z referencami tekmovalca v svetovnem pokalu v spustu g. Luka Novak.

Tečaj je potekal po gozdnih in planinskih poteh za Športnim domom, Sv.Roku in Lamperčah. Po začetnih navodilih o nastavitvi in položaju na kolesu so sledile praktične vaje na terenu. Tečajniki so po zaporedju obvladovali zahtevno vožnjo v strm klanec in obratno. Pri teh in večini preostalih vaja je bil poudarek na pravilnem položaju na kolesu in s tem pogojeno težnostjo. Naučili so se pravilne tehnike zaviranja, izogibanja oviram na strmini in potrebnega prenosa težišča glede na položaj kolesa. Ob koristnih napotkih smo se po gozdnih poteh povzpeli na vrh Lamperč. Sledil je počasen spust v dolino s ponovitvenimi vajami po planinski poti do Ribnikov. Mentor je spretno izkoriščal teren za praktičen prikaz premagovanja naravnih ovir z gravitacijskim spustom na kolesu. Preizkusili in naučili smo se vožnje po kamnitem terenu, ozkih prehodih, koreninah, previsih … Varno, brez poškodb in polni novega znanja smo tečaj zaključili z učenjem terenskega skoka na travniku nad bazenom.

 Navdušenje tečajnikov je bilo očitno, zato bomo tečaj ponovili in ga organizirali na dolenjskem koncu. Podobna znanja je potrebno na strokoven način predajati vsem, predvsem mladim kolesarjem.

Oglejte si tudi