Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Kultura v Vrtcu Ciciban Sevnica, enota KEKEC

Tudi pri nas najmlajših so v mesecu februarju potekale številne prireditve. Obiskali so nas kurenti iz Zamušanov in Cvetkovcev. Na pustni torek smo se našemili v maškare in obiskali stanovalce Doma upokojencev Sevnica in jim polepšali dan.

Ob slovenskem kulturnem prazniku nas je obiskal sam dr. France Prešeren – g. Sinjo Jezernik, dobitnik Prešernove nagrade v naši občini. Na primeren način nam je predstavil pesmi našega največjega pesnika, nam prebral njegovo pesem Lipica in otrokom povedal, da je imel otroke zelo rad in je zanje vedno imel v žepu fige, zato so ga klicali dr. Fig-Fig. Otroci so mu zapeli Zdravljico, ob kateri smo vsi vstali in se naučili kulturnega poslušanja te pesmi, naše himne, ki je simbol našega naroda. Tudi to vemo, da je letos ponesel v svet to pesem že zelo velikokrat naš skakalec Peter Prevc.

Seveda pa to še niso vsi obeleženi dogodki v znamenju kulture. Na naše povabilo so se odzvali tudi stanovalci Doma upokojencev Sevnica. Osem pevcev, združenih v sestavu Lipa, je otrokom zapelo ljudske pesmi, ki se prenašajo iz roda v rod. To je tradicija, ki jo skrbno gojimo, da naše čudovite pesmi ne bi šle v pozabo. Naši otroci s strokovnimi delavkami so z velikim spoštovanjem prisluhnili pevcem Lipa. Tudi otroci so zapeli pesmi, ki jih prepevamo v vrtcu, skupaj pa smo zapeli pesem Mi se imamo radi. Na koncu smo sklenili velik krog prijateljstva okrog naših gostov, in zapeli pesem Prijateljska. Vsem so žarele oči, otrokom in odraslim. Toplina, ki se je naselila v nas, nas je nežno povezala in potrdila, da je to tista prava vrednota, ki jo moramo gojiti, ohranjati.

Takšen medgeneracijski dogodek je pravi trenutek, da se začutimo in obogatimo drug drugega, je pravi način, da ohranjamo bogastvo-kulturo. Kultura nas sprejme, ko se rodimo, raste z nami, ko se igramo. Ko smo veliki z nami se smeje, ko žalostni smo, nam dušo ogreje.

KULTURA SEM JAZ, SI TI, SMO MI VSI.

 

Za male in velike

Irena Debevc in Meta Pfeifer

Oglejte si tudi