Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 29.03.2017

jasno
Ponoči bo večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 6 stopinj C.
-1°C | 23°C
četrtek, 30.03.2017
4°C | 20°C
petek, 31.03.2017
4°C | 21°C
sobota, 01.04.2017
3°C | 23°C
nedelja, 02.04.2017
6°C | 23°C
Opozorila
Torek, 28.3.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
-1°C
23°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Visoko šolstvo

Sodelovanje študentov Fakultete za logistiko ......


VISOKO ŠOLSTVO

| |
16.07.2015      11:00
A A

Sodelovanje študentov Fakultete za logistiko iz Krškega na projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja«



Sodelujoči pri projektu Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat
Sodelujoči pri projektu Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat
Deli:

Tudi študentje iz Sevnice aktivno sodelujejo na dveh projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja« pod vodstvom mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca. Prvi je »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat« in drugi »Izboljšava polnjenja polic z uporabo Shelf ready embalaže«. Zraven sodelujeta še dve sevniški podjetji Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p. in Kmečka zadruga Sevnica z. o. o.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se predvsem v zadnjih letih intenzivno zavzema za promocijo lokalno pridelane hrane ter s tem izrabo lastnih državnih virov. Na tem področju se že poznajo vidni rezultati, saj se vedno več državljanov pri svojih nakupih odloča za lokalno hrano. Vsi se čedalje bolj zavedamo, da lokalna prehrana predvsem iz logističnega vidika (dolg transport, skladiščenje hrane iz oddaljenih držav) ne pomeni zgolj kvalitetnejše hrane, posledično bolj zdravega prebivalstva, temveč tudi več delovnih mest tako za kmete, obrtnike, kot tudi industrijske delavce. Zagotavljanje hrane lokalnemu prebivalstvu s trajnostnim izkoriščanjem domačih proizvodnih virov je strateška opredelitev slovenske države, ki določa tudi njeno politično in ekonomsko suverenost. Distribucija lokalne hrane oz. organizacija kratkih oskrbovalnih verig je tako naslednji izziv. Tukaj so se povezali Kmečka zadruga Sevnica z. o. o., lokalni predelovalec prehrane Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p., Fakulteta za logistiko, Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru ter Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Zaradi prezasedenosti proizvajalcev lokalno predelane hrane in njihove regionalne in lokalne razpršenosti je zelo težko uskladiti skupno distribucijsko verigo, so študenti skušali rešiti omenjeno problematiko na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev ter kriterijev iz vidika upravljanja podeželja.

Ključna problematika pri projektu »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat«, ki jo rešujejo je oskrba, za začetek, sevniškega prebivalstva z lokalno predelano hrano od vrat do vrat, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž, ki proizvaja lokalno pridelano hrano. Pri razreševanju projekta ugotavljamo primernost ter transparentnost trenutnega upravljanja z lokalno pridelano hrano, določamo preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja in postavljamo optimalen model distribucije lokalno pridobljene hrane v občini Sevnica z dobro vidljivimi in definiranimi procesi distribucije ter določitvijo tehnično-tehnološke podprtosti. Tovrstni sistemi se v Sloveniji v manjšem obsegu pojavljajo predvsem na mikro ravni, model zasnovan na našem praktičnem primeru pa bi lahko v nadaljevanju bil zasnova tudi za makro raven.

Drugi projekt je namenjen izboljšavi časovno zamudno aktivnost polnjenja polic. Slednje je na osnovi obstoječe tehnologije zamudno, zato si v podjetjih prizadevajo za izboljšanje lastnega pakirnega sistema, tudi izboljšanje lastne embalaže iz oblikovnega vidika ter izboljšano kakovost polnjenja polic.

Fakulteta za logistiko ter strojništvo Univerze v Mariboru podajata izboljšave glede omenjene problematike na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev. Oblikujemo primerno Shelf ready embalažo, ki omogoča bolj funkcionalen sistem polnjenja polic ter ga implementiramo v prodajalno z namenom boljšega, predvsem optimalnejšega, poslovanja podjetja.

Interdisciplinarno ter kreativno razmišljanje študentov obeh študijev pripomore k optimalnejšim ter inovativnim rešitvam.

Natančni posnetek obstoječega stanja, izdelava kritične analize obstoječega stanja, prenova obstoječega stanja z uvedbo tehnologije Shelf ready embalaže, omogoča trgovcem, da se blago v skupinskem pakiranju postavi na polico, ne da bi ga bilo potrebno pred tem dodatno razpakirati.

Namen je uvedba shelf-ready embalaže ter s tem izboljšati način polnjenja polic, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž in trgovine Izidor, Kmetijske zadruge Sevnica, ki združuje proizvajalce lokalno pridelane hrane in jim omogoča prodajo le-te ter proizvaja lastne proizvode. Pri razreševanju projekta nameravamo tako ugotoviti primernost trenutnega načina embaliranja ter polnjenja polic, določiti preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja, zasnovati optimalen model polnjena polic s Shelf ready embalažo na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 29 30 31 1 2 3 4 5 6 7
30.03.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
30.03.2017 | Ostalo
Potopisno predavanje "Oman"
30.03.2017 | Družabni dogodki
Graščakova hči bere pravljico
31.03.2017 | Tečaji in delavnice
Pilates za otroke in mladostnike
31.03.2017 | Družabni dogodki
Večer družabnih iger: iskanje besed
03.03.201 | Ostalo
Barve življenja – razstava enkavstik Slavice Bošnjak
03.04.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
03.04.2017 | Tečaji in delavnice
Prvi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
03.04.2017 | Družabni dogodki
Grajska tlaka
04.04.201 | Kultura
Predavanje
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
Drugi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
04.04.2017 | Ostalo
Predstavitev knjige "Ko imajo hormoni žur" Minke Gantar
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
04.04.2017 | Umetnost
KreaTorek
Pokaži več
Skrij

Bodite prvi pri oddaji mnenja.