Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Sevniške inštitucije sooblikovale prvi preventivni dan za devetošolce

V četrtek, 19. septembra, se je na OŠ Boštanj odvijal prvi preventivni dan za osnovnošolce z naslovom »Živi zdravo – bodi kul!« Udeležilo se ga je nekaj več kot 150 devetošolcev iz šestih osnovnih šol v občini Sevnica. Učenci, ki so jih nagovorili nekateri znani gostje, so se udeležili tudi različnih preventivnih delavnic in si ogledali informativne predstavitvene stojnice.
Sevniške inštitucije ter nevladne organizacije, ki delujejo na področju šolstva, zdravstva, sociale, mladinskih dejavnosti in javne varnosti, so se v okviru projekta »Uvajanje inovativnih sistemskih rešitev na področju sociale« povezale v interdisciplinarni tim. Med inovativnimi rešitvami, ki jih je v preteklem letu oblikoval tim, je bila tudi priprava in pilotna izvedba preventivnega dne za mlade. Namen dogodka je bil okrepiti mlade za bolj zdravo, ustvarjalno, varno in samozavestno odraščanje.

 

Po uvodnem pozdravu ravnateljice OŠ Boštanj, Vesne Vidic Jeraj, podžupana Jožefa Žnidariča, direktorja Družinskega inštituta Zaupanje, Damijana Ganca, in komandirja Policijske postaje Sevnica, Daniela Žnideriča, je mlade s svojim nagovorom ogrel nekdanji evropski in svetovni ekipni prvak med kanuisti Simeon Hočevar, ki se je dogodka udeležil na povabilo Policijske postaje Sevnica. Mladim je spregovoril o zdravem duhu v zdravem telesu in vlogi športa pri oblikovanju zdrave osebnosti.

 

Učenci različnih šol so se med seboj tudi spoznavali, saj so se pri delu v delavnicah oblikovale mešane skupine in mladi so se s številnimi moderatorji delavnic pogovarjali o pomembnih mladostniških temah, kot so pasti zasvojenosti med mladimi, samopodoba, zdrava prehrana in motnje hranjenja ter vrstniški odnosi, zaljubljenost in prijateljstvo. Delavnice so vodili strokovni sodelavci osnovnih šol, ZD Sevnica, CSD Sevnica, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije, Družinskega inštituta Zaupanje, Zavoda Izvir ter Anime Audive.

 

Policisti Policijske postaje Sevnica so pripravili informativni stojnici o varni udeležbi v cestnem prometu in zagotavljanju javnega reda in miru, predstavnica Emme Krško, centra za pomoč žrtvam nasilja, je z mladimi spregovorila o problematiki nasilja v družini in med mladimi, predstavnica javnega zavoda KŠTM Sevnica pa je pripravila informativno stojnico o projektu varnih točk za otroke in mladostnike v Sevnici.

 

V spremljevalnem programu je vodja mednarodnega projekta "Uvajanje inovativnih sistemskih rešitev na področju sociale", dr. Peter Metlikovič iz Združenja zakonskih in družinski terapevtov Slovenije, za navzoče učitelje oblikoval tudi supervizijsko delavnico z naslovom "Biti v koži učitelja".

 

Mlade pa je s svojim pogovorom in hudomušnimi odzivi na vprašanja navdušil stand-up komik, imitator in glasbenik Jure Godler, ki je devetošolce spodbudil k razvijanju lastne enkratnosti in ustvarjalnosti, najbolj nadobudnim učencem pa je podelil tudi nekaj svojih knjig. Prvi »Živi zdravo, bodi kul!« se je zaključil s kratkim rock koncertom sevniške glasbene zasedbe Shanaroid. Dogodek sta sijajno in z veliko humorja povezovali učenki OŠ Boštanj Sara Praznik in Tinkara Simončič.


Dogodek, ki je povezal sevniške inštitucije in naj bi postal tradicionalen, so poleg vseh sodelujočih inštitucij omogočili tudi Republika Švica v okviru švicarskega mehanizma, Občina Sevnica ter drugi sponzorji. Skupaj so stopili z namenom, naj mladi v sevniški občini »živijo zdravo in ostanejo kul!«

 

Vir: Družinski inštitut Zaupanje

Foto: Benjamin Držanič, Peter Metlikovič, Tomaž Pečerič

Oglejte si tudi