Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

UČENCI 3. A RAZREDA OŠ SAVA KLADNIKA SEVNICA NA OBISKU V HIDROELEKTRARNI BOŠTANJ

Učenci 3. a razreda OŠ Sava Kladnika Sevnica smo obiskali HE Boštanj, kjer smo pod strokovnim vodstvom g. Jerneja Žnidaršiča spoznavali njene prostore, njeno delovanje in namen.

Predstavili smo mu načrtovanje in izpeljavo eksperimenta »Mlinček se vrti«, ki smo ga izvedli v okviru pouka pri Spoznavanju okolja. Tretješolci smo načrtovali eksperiment, zastavili problem, izdelali različne mlinčke, postavili domneve oziroma hipoteze o tem, kaj pričakujemo, da se bo zgodilo skozi eksperiment, določili elemente, ki smo jih skozi poskuse spreminjali in določili, česa med poskusom ne bomo spreminjali, da bi bili poskusi realni, izvedli eksperiment po skupinah, beležili rezultate, merili število vrtljajev na minuto in čas, strpno sodelovali v skupinah in si delili naloge,  primerjali rezultate med skupinami, jih usklajevali, grafično prikazali, povzeli rezultate in ugotovitve. Skozi  eksperiment smo ugotovili, da se mlinček ne glede na to,  kako velike lopatice ima in koliko lopatic ima,  vrti hitreje, če ga poganja močnejši/hitrejši curek vode.

Skozi spoznavanje delovanja hidroelektrarne pa smo svoje znanje prenesli še v konkretno življenjsko situacijo. Na podlagi izkušenj, ki smo jih doživeli pri lastnem ustvarjanju in eksperimentiranju, smo ob strokovnem vodenju razvijali predstavo o pridobivanju električne energije. Primerjali smo lahko celoten naš poskus z delovanjem elektrarne in tako razvijali in ponotranjili predstavo, ki jo je težko razviti in pridobiti brez izkušenjskega in sodelovalnega učenja. Z nami je sodeloval in nas spremljal tudi g. Janez Virtič, učitelj tehnične vzgoje v naši šoli, ki nam je pomagal graditi predstave in nas spodbujal skozi eksperiment.

Spoznavanje delovanja hidroelektrarne je bilo sklepno  dejanje, ki je naš razredni eksperiment oplemenitilo in nam dalo potrditev, da smo uspešno eksperimentirali.

 

Učenke in učenci 3. a razreda OŠ Sava Kladnika Sevnica

z razredničarko Ireno Železnik, prof.

 

Oglejte si tudi