Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

Spoznavali smo življenje Emoncev

Obisk Mestnega muzeja v Ljubljani

 

V sredo, 25. 3. 2015, smo se učenci petega razreda odpravili v Ljubljano v Mestni muzej.

Malo pred osmo uro smo že nestrpno čakali, da se odpeljemo. Z velikim avtobusom smo se vozili uro in pol. Ob klepetanju je čas hitro minil.

 Ko smo prispeli, smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo si ogledali razstavo Emona: Mesto v Imperiju. Po razstavi nas je vodila kustosinja, ki nas je popeljala 2000 let v preteklost, v čas nastanka Emone. Meni je bila zelo zanimiva legenda o Romulu in Remu ter volkulji, ki je dvojčka rešila. Po malici smo imeli menjavo delavnic. Odšli smo v poseben prostor, kjer sta nas pričakala animatorja oblečena v Emonca.  Tu smo spoznavali življenje Emoncev. Zelo smo se nasmejali, ko so se nekateri učenci oblekli v tuniko in togo ter predstavljali tedanjo družino. Videli smo še veliko zanimivosti. Na koncu smo se pomerili v kvizu. Vsi smo pokazali, da smo se veliko naučili.

Čas je hitro minil in že smo se morali vrniti domov. Že se veselim  naslednjega kulturnega dne.

 

Kaja Zalokar, 5. b

OŠ Sava Kladnika Sevnica

 

V 5. razredu smo raziskovali in spoznavali Emono

V sredo, 25. 3. 2015, smo učenci 5. razredov odšli v Ljubljano v Mestni muzej.

Ob prihodu so nas pozdravile prijazne kustosinje ter nas pospremile na delavnico. Odšli smo v poseben prostor, kjer smo si ogledali krajši film, nato pa spoznali Emono v času Rimljanov. Na sebi sem imel čelado Legionarja, ščit in meč. »Kako je bilo težko?« sem si govoril, ko sem vse skupaj držal v roki. Bolje smo spoznali tudi zemljevid Rimske države. Nekateri moji sošolci so poizkusili togo in tuniko, oblačila Rimljanov. Sledil je kviz, kjer smo se skupine pomerile med seboj. Vsi smo bili zmagovalci, saj nam je odgovarjanje na vprašanja odlično šlo.

Pomalicali smo v muzeju, nato pa si ogledali razstavo Emona. Izvedeli smo, kako je nastala Rimska država, videli različne predmete, videli smo maketo mesta Emona ter vodovodne cevi. Zanimiv je bil mozaik, ki so ga imeli že takrat.

Po ogledu smo se vrnili z avtobusom v Sevnico. Preživeli smo čudovit dan in že se veselim novih dni dejavnosti.

Lenart Beršnak, 5. C

OŠ Sava Kladnika Sevnica

 

 

 

ZANIMIV KULTURNI DAN V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA

 

Petošolci smo v sredo, 25. 3. 2015 odšli v Ljubljano. Tam smo spoznali življenje Rimljanov.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo. Razdelili smo si malico in se z avtobusom odpeljali v Ljubljano. Pot je bila dolga, ampak tudi zabavna. V mestnem muzeju smo se razdelili v dve  skupini in si s prijazno vodičko ogledali: orodja, orožja, oblačila, ki so jih uporabljali naši predniki. Razstavljeni predmeti so bili lepo razmeščeni, razsvetljeni in pri vsakem je bilo napisano, kako se imenuje, v katerem času je bil v uporabi in za kaj so ga uporabljali. Izvedeli smo, da nekatere pripomočke uporabljamo še dandanes. Po ogledu smo pomalicali. Komaj sem čakala na drugo delavnico. Vodiča sta nam na zanimiv način predstavila, s čim so se umivali, prehranjevali, v kaj so se oblačili in obuvali, s čim so pisali, kaj in kako so jedli, skratka, kako so živeli Emonci.  V zaključku smo se pomerili še v kvizu o tem, kaj in koliko smo se naučili.

Zelo smo uživali in se zabavali, poleg tega pa smo izvedeli tudi veliko novega.

Neža Kolman, 5. a

OŠ Sava Kladnika Sevnica

Oglejte si tudi