Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

SEVNIŠKI ČETRTOŠOLCI NA GRADU

V okviru spoznavanja domače kulturne dediščine so se četrtošolci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica v četrtek, 25. 4. 2013, odpravili na grad Sevnica. Marsikdo od učencev je do tega dne domači grad občudoval le od zunaj. Prav zares se spodobi, da bi vsak domačin poznal celotno zgodovinsko bogastvo, ki ga skriva. No, in tudi zato smo popeljali učence na grad, kjer so bili ob animiranem ogledu očarani nad grajskim okoljem...

KULTURNI DAN NA GRADU SEVNICA

 

V četrtek, 25.4.2013, smo se učenci četrtih razredov odpravili peš na grad Sevnica. Med potjo smo imeli postanke, da smo lahko pili.

Na gradu nas je sprejela grajska gospa in nato smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je najprej odšla na ogled notranjosti gradu, druga skupina pa je pomalicala, se poigrala v parku in si ogledala film. Nato sta skupini zamenjali dejavnosti.

Film je govoril o ljudeh, ki so v starih časih vladali na sevniškem gradu. Za ogled notranjosti gradu nam je bil na razpolago grajski oskrbnik Ciril, mladenič, ki ni znal peti in ki nas je najprej popeljal do vodnjaka, ki izpolnjuje želje. Takoj zatem nas je popeljal do barona, ki smo ga morali zbuditi, ker je trdno spal. Ko smo ga zbudili, je bil tečen in je želel, da mu zapojemo pesem Pika Nogavička. Nato se je preoblekel in nam razkazal grad. Tako smo videli sprejemnico, poročno sobo, freske z naslovom Štirje letni časi..., na koncu pa nas je njegova gospodinja postregla s keksi. Vsi ljudje, ki smo jih videli na gradu, so bili zelo čudno oblečeni, kajti v starih časih niso imeli takšnih oblačil, kot jih imamo danes. Na koncu nas je oskrbnik pospremil  še do lutkarice Snežke, ki nam je pokazala različne vrste lutk. Ko smo prišli iz gradu, smo pomahali prvi skupini, ki je bila že na ulici pod gradom in se je odpravljala nazaj v šolo. Tudi mi smo se napotili v šolo. Med potjo smo se še zadnjič ozrli proti mogočnemu gradu.

Vsem nam je bil grad Sevnica zelo všeč, zanimiva pa je bila tudi pot na grad, saj smo hodili po pomladansko prebujajoči se naravi in božalo nas je toplo sonce. Upam, da bomo imeli še veliko dni dejavnosti, v katerih bomo spoznavali lepote občine Sevnica.

Katarina Knez,  4. a

 

Komaj sem čakala, da bo kulturni dan.

Zjutraj smo se zbrali v učilnici in si razdelili malico. Ko smo prišli na grad, smo pomalicali in se igrali v grajskem parku. Napočil je čas za film Legenda in resnica. Na koncu me je bilo kar malo strah, ker so prikazovali grofico, ki je šla ponoči molit, ker sta ji umrla mož in hčerka. Po ogledu filma nas je grajski oskrbnik Ciril peljal k vodnjaku želja, kjer si je zaželel, da bi videl Marjanco. Ta se je takoj prikazala na grajskem oknu. Povedala nam je, da gospod baron Moscon še kar drema. Šli smo k njemu v spalnico, da bi ga zbudili. Prebudila ga je šele naša pesem. Povedal nam je, kako je Ciril neroden. Ko se je baron šel obleč, pa nam je gospod grajski oskrbnik pokazal njihov najnovejši "računalnik", grajsko učilnico ter sobano v enem od grajskih stolpov, katere stene so poslikane s freskami po imenu Štirje letni časi. Spoznali smo tudi druge grajske prostore. Ko je gospod baron pozajtrkoval, nam je še malo opisal življenje v starih časih in se potem odpravil na Dunaj. Povedal je, da bo do Dunaja jezdil s konjem 2 dni. Ko bo prispel, se bo Martin Krpan boril z Brdavsom. Baron nas je zapustil, mi pa smo šli na ogled grajskih lutk. Na žalost je bil kralj lutk na jadranju, ampak nič hudega, saj je prišel malce kasneje. Ta čas, ko je kralj Lutkan jadral, smo mi spoznali gospo Snežko, ki nam je predstavila lutke. Na koncu smo se malo poigrali in se odpravili proti šoli. Na dvorišču šole smo se pogovorili o dnevu na gradu in ga tudi ocenili. Skoraj vsi smo ga ocenili z oceno odlično.

Na kulturnem dnevu sem se veliko naučila in se tudi zabavala.


Nikolina Ilinčić, 4. a

Oglejte si tudi