Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Petošolci so uživali na morju

Učenci 5. b in 5. c oddelka OŠ Sava Kladnika Sevnica so preživeli čudovit teden v šoli v naravi v Strunjanu. Zapisali so nekaj svojih doživetij.
Prejela sem zlatega delfina

Letošnjo šolo v naravi se bom še posebej zapomnila po dnevu, ko sem osvojila zlatega delfina v plavanju.

V četrtek zjutraj,  23. 5. 2013, sem  se nenavadno počutila. Malo me je bolelo grlo, v želodcu me je stiskalo, vedela sem, da bo danes testiranje v plavanju.

Ko smo prišli na bazen, sem najprej pomislila, kako mi bo šlo. Stiskalo me je v trebuhu. Z očmi sem premerila dolžino bazena in sem upala, da mi bo uspelo. V mislih sem si ponavljala: »To zmorem!«

Kmalu me je poklical učitelj Igor. Preden sem skočila v vodo, mi je podal še nekaj napotkov. Začela se je borba za zlatega delfina. Prvih petdeset metrov sem plavala prsno in bila sem zelo hitra. Naslednjih petdeset metrov sem plavala hrbtno, ta tehnika mi ni najbolje uspela. Nazadnje sem plavala še petdeset metrov kravl. V tej disciplini sem bila najhitrejša med deklicami. Pri zadnji dolžini so mi že pojenjale moči, skoraj sem odnehala. A sem zaslišala spodbujanje učitelja Igorja, da mi bo uspelo. Stisnila sem še zadnje moči in priplavala do roba bazena. Štoparica se je ustavila. Pogledala sem nanjo in ugotovila, da sem imela izvrsten čas. Moj čas je bil tri minute in šestindvajset sekund, kar je bilo dovolj za zlatega delfina.

Bila sem najsrečnejši človek na svetu. Komaj sem čakala na podelitev diplom in seveda, da novico sporočim staršem.

Tega napornega in najuspešnejšega dne ne bom nikoli pozabila.

 

Iva Močan, 5. b

OŠ Sava Kladnika Sevnica

(Mentorica: Darinka Jeraj)

 

Prvi dan v šoli v naravi

V ponedeljek, 20. 5. 2013, smo se učenci 5. b in 5. c odpravili v šolo v naravi v Strunjan, da bi se naučili plavati kakor ribice, žabice ali kiti.

Noč je bila dolga, a je sonce premagalo luno in posijalo skozi okno moje sobe. Oblekla sem se hitreje, kot drvi formula ena.

Na avtobus smo se vkrcali ob osmi uri. Še zadnjič smo pomahali staršem v slovo. Za pet dni smo jih zapuščali. Med potjo smo se spraševali: »Kakšni bodo apartmaji? Se bomo lahko kopali v morju? Kakšna bo hrana? …«  Čas je hitro minil ob klepetanju in že smo prispeli pred hotel Salinera.

Prejeli smo ključe in se napotili proti apartmajem. Naša nova stanovanja so bila lepo opremljena. Po nastanitvi smo imeli krajši sestanek in takoj ogled parka okoli hotela. Gospod Janko nam je predstavil različne čudovite rastline. Ali ste vedeli, da bambus uporabljajo tudi za izdelavo parketa?  Po ogledu smo imeli prosti čas. Izkoristili  smo ga za počitek  in  pripravo na plavanje. Plavali smo v zaprtem bazenu v hotelu Salinera. Nato smo imeli še nekaj časa, da si zbistrimo glavo in se preoblečemo za večerjo. Večerja je bila odlična.

Po večerji smo se peš napotili skozi tunel nekdanje ozkotirne proge Trst - Poreč v Portorož. Tu  smo si privoščili veliko kepico sladoleda.

Utrujeni smo se vrnili v apartmaje in se pripravili na spanje. Sladko smo zaspali in se predali prijetnim sanjam.

 

Lea Gole, 5. b

OŠ Sava Kladnika Sevnica

(Mentorica: Darinka Jeraj)

 

IZLET Z LADJICO V PIRAN

 

V torek, drugi dan ŠVN smo odšli na izlet z ladjico v Piran.

Vožnja ni bila dolga, bila pa je vetrovna, kar me ni motilo, saj sem užival v razgledu na odprto morje in vonju morske vode in svežega zraka. Ko smo prispeli na pomol in pojedli malico, smo se sprehodili po lepem starem mestu Piran. Ogledali smo si nekaj znamenitosti, kot je cerkev svetega Jurija, velika ura, posebnost hiše Benečanke, ozke, tlakovane ulice, staro mestno obzidje, Tartinijev trg, star vodnjak, akvarij, številne trgovinice in stojnice. V akvariju je bilo zelo zanimivo. Oči so mi kar švigale od šipe do šipe. Končno sem se umiril in si ob vsakem primerku  morskega organizma prebral zapise imen. Videl sem: rake, vetrnice, morske pse in veliko različnih vrst od orjaških do manjših, poznanih in nepoznanih rib. Čeprav sem si akvarij predstavljal še večji, kot je v resnici bil, sem bil nad vsako vrsto zelo navdušen. Skrbno sem si ogledal, kako ima večina živali usklajeno barvo telesa z okolico, v kateri prebiva. Kolikor vem, to pomeni, da varovalna barva živali varuje pred napadalci. Druge so bile živopisane. Tudi to je znak, da se jih naj vsiljivci izogibajo. Po ogledu akvarija smo imeli nekaj prostega časa. V glavnem smo ga izkoristili za nakupovanje na stojnicah in trgovinah na Tartinijevem trgu. V spominu so mi ostale lepe slike, ki so bile naslikane z oljnimi barvami, spominki in nakit iz školjk. Po nakupovanju smo se posedli v restavracijo, kjer so nas postregli z večerjo. Da, to je  bila pica, ki se mi je še kako prilegla. Po tem smo se vkrcali na ladjico in odpluli proti domu v Strunjan. Opazil sem, da je bilo pri povratku morje nekoliko bolj razburkano, zato se je ladjica bolj zibala, kar pa ni zmotilo naše dobre volje.

Izlet v Piran mi je bil zelo všeč in izvedel sem veliko novega. Najbolj sem si zapomnil, kaj pomenijo levi s knjigami na hišah v Piranu: če je knjiga ob levu zaprta, pomeni, da je bila hiša zgrajena v vojnem času, če pa je knjiga odprta, pomeni, da je bila zgrajena v miru ( v času brez vojne).

Izlet v Piran in šola v naravi, mi bo ostala vedno v lepem spominu. Ocenil sem jo z oceno odlično pet.

 

 Žan Seničar, 5.c

 OŠ Sava Kladnika Sevnica

Mentorica Jožica Mlakar, prof.

 

Oglejte si tudi