Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

OBISKALA NAS JE DESA MUCK

Na OŠ Sava Kladnika Sevnica smo 19. 5. 2015 gostili priljubljeno mladinsko pisateljico, go. Deso Muck. S svojo hudomušnostjo ter nalezljivo dobro voljo nam je polepšala zaključek bralne značke.
 

   Učenci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica smo pri bralni znački vse šolsko leto zavzeto brali knjige. Vsako leto moramo prebrati pet knjig: dve iz seznama in tri po lastni izbiri. Komur uspe v šolskem letu opraviti bralno značko, je nagrajen s priznanjem ter svečanim zaključkom,  ki vključuje povabljenega gosta. Letos je našo prireditev obiskala pisateljica Desa Muck. Osebno sem bila zelo vesela njenega prihoda, saj sem v otroštvu prebrala ogromno njenih knjig. Vsi najbrž poznate otroško zbirko o Anici, Hči Lune, Lažniva Suzi, Kakšne barve je svet, pa Blazno resno in še mnoge druge.
   Naša šola je 19. 5. 2015 pripravila svečan zaključek BZ. Učenka 8. razreda Leja Jazbinšek in gospod učitelj Milan Mitrovič sta pričela nastop z ritmi slovenske pesmi. Skupina šestošolcev je dramatizirala  prizore iz gostjinih različnih knjig, devetošolka Jerneja Starič pa je intervijuvala pisateljico Deso Muck. Spraševala jo je predvsem o šoli: o tem, kakšen je bil njen učni uspeh, ali je imela rada šolo oz. česa ni marala, kateri predmeti so ji bili ljubši in kateri ne ... Sama nas je na hudomušen način popeljala v svoje šolske dni. Povedala nam je, da ji je bila šola nasploh odveč. Poudarila je, da ni marala matematike in špotne vzgoje. Pri matematiki naj bi imeli učiteljico, ki je znala razlagati  snov le v »kitajščini«, zato nje in učne snovi nikoli ni razumela. Prav tako ji je bila prava muka športna vzgoja, saj so takrat morali nositi raztegljive drese, zaradi katerih je bilo marsikateremu dekletu nerodno … V knjigi Anica in zajček je ga. Desa Muck črpala navdih iz resnične zgodbe svoje hčerke ter njenega zajčka. Povedala nam je dolgo zgodbo o odraščanju, o nalogah staršev in otrok. O tem, kako je mislila, da se najstnike z lahkoto obvlada oz. razume ter o zmoti glede tega mišljenja. Pripovedovala nam je o odkritju svojega talenta. Njen talent je namreč odkril učitelj slovnice (danes slovnici pravimo slovenščina). Omenila je tudi to, kako je vsako leto sodelovala na tekmovanju iz znanja slovenščine, a ji je kljub njeni nadarjenosti zmaga vedno znova spodletela in pristala je na drugem mestu. Opisovala je svoje šolske dni ter nas vse navdihnila s svojo modrostjo, preudarnostjo in humorjem hkrati.
   Ob koncu programa nas je pozdravila še ga. ravnateljica in skupaj z gostjo ter mentorico so podelile priznanja ZLATIM BRALCEM, devetošolcem, ki vseh devet let pridno berejo knjige oz. opravijo bralno značko. Po koncu zabavne in poučne prireditve smo se vsi vrnili nazaj k pouku.

                                                                                                                                                   Ajda Trbovc, 8. a,

                                                                                                                                      OŠ Sava Kladnika Sevnica

Oglejte si tudi