Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Obiskali smo Ljubljano

Učenci petega razreda OŠ Sava Kladnika Sevnica so si ogledali staro mestno jedro Ljubljane in obiskali Mestni muzej.
 

Zjutraj smo se zbrali pred šolo. Komaj sem čakal, da si ogledamo mesto Ljubljana in Mestni muzej.

Na avtobusu smo bili učenci vseh treh petih razredov. Sedel sem s svojim prijateljem Lukom. Pogovarjala sva se o različnih stvareh in skozi okno opazovala okolico.

Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se najprej odpravili v muzej. Pred tem smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je odpravila v stari del mesta, druga skupina pa si je ogledala muzej. Sprehod po starem delu Ljubljane je bil zelo zanimiv. Najprej smo se ustavili pri Narodni univerzitetni knjižnici. Izvedel sem, da je zanjo izdelal načrt arhitekt Jože Plečnik. Na poti smo videli še veliko zanimivih zgradb. Pred Univerzo smo se tudi slikali. Na Kongresnem trgu smo opazili Kazino, kjer so imeli v preteklosti plesno dvorano, danes pa imajo organizirane plesne tečaje in v njej imajo sedež tudi druge ustanove. Prišli smo na Prešernov trg. Poleg trga smo si ogledali Tromostovje, ki se imenuje po treh mostovih. Včasih je obstajal samo en most, ki je bil namenjen vožnji z avtomobili. Kasneje so zgradili še dva za pešce. Tudi tega je projektiral arhitekt Jože Plečnik. Pod Tromostovjem teče reka Ljubljanica. Nato smo prečkali Ljubljanico po sredinskem mostu.  Prišli smo do Mestne hiše in sprehod nadaljevali na Zmajčkov  most. Učitelj Gašper nam je povedal legendo o Argonavtih in zmaju. Tako smo izvedeli, zakaj je ljubljanski zmaj prepoznavni simbol mesta.

Čas je hitro minil in že smo se morali vrniti v muzej. Tu smo najprej poslušali, kako je bilo v starem veku v Ljubljani, takrat se je imenovala Emona. Izvedel sem veliko zanimivega o termah, starih trgovinah in maziljenju. Nazadnje smo zaigrali  igrico Marcus praznuje šestnajsti rojstni dan. Igra predstavlja dogodek, ko Marcus ob 16. rojstnem dnevu iz dečka postane moški. Preoblekli smo se v rimska oblačila. Jaz sem igral trgovca. Pri igranju smo se zelo zabavali.

Ta dan mi je bil zelo zanimiv in všeč. Želel bi ga še kdaj ponoviti. Najbolj všeč mi je bil sprehod po Ljubljani in ogled znamenitosti.

 

Jan Knez, 5. c

OŠ Sava Kladnika Sevnica

Oglejte si tudi