Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

Kako je biti en dan poslanec v parlamentu?

V ponedeljek, 7.4.2014 smo se predstavniki regije Posavje  in mentorji  Otroškega parlamenta odpravili v Ljubljano v državni zbor.  Tam je namreč potekal  24. Državni otroški parlament tokrat na temo Razmere v družbi. Regijo Posavje smo  zastopali predstavniki  občin Brežice, Krško, Kostanjevica, Radeče in Sevnica. Predstavnik slednjih dveh sem bil  Kristjan Hočevar iz OŠ Tržišče z mentorico  Bojana Pešec. Organizator udeležbe pa je bila ZPM Krško s   koordinatorjem   Urošem Brezovškom. 

Na začetku smo v dvorani zasedli poslanske stolčke in sledili so nagovori Predsednika države g. Boruta Pahorja in  podpredsednice državnega zbora Polonce Komar. Potem smo delo nadaljevali v skupinah, ki so že bile določene. V prvem delu smo razpravljali o današnjih problemih v družbi.

 V drugem pa smo se razdelili po skupine v tri in nanizali nekaj perečih problemov in njihove rešitve. Izbrali smo  tudi poročevalca, ki je kasneje o tem tudi poročal. Zatem je sledila razprava v veliki dvorani, v katero se je lahko vključil prav vsak. Kasneje se nam je pridružila tudi predsednica vlade, gospa  Alenka Bratušek. Odgovorila nam je na vrsto vprašanj, tudi na tista, ki niso bila najbolj prijazna do nje. Na koncu smo prišli do rešitev- zaključkov, ki so bili posredovani naprej.

Sledilo je kosilo in moram priznati, da so poslanci lahko veseli, da imajo tako okusno hrano. V popoldanskem delu smo se udeležili razprave o otrokovih pravicah, kjer nas je pozdravil gospod Karel Rjavec. Iskali smo tiste pravice, katere se dandanes zdijo zapostavljene.

Nato je sledil povratek proti domu. Zame je bila to ena nepozabna izkušnja, katero si bom zagotovo vtisnil v spomin. Zanimivo pa bi se bilo podati v poslanske vode in pobližje spoznati tovrstno delo, saj en dan ni bil dovolj, da bi lahko ocenil poklic poslanca.

 

Kristjan Hočevar- 9.R.

 OŠ Tržišče

Oglejte si tudi