Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Ekipa učenk OŠ Boštanj – državne prvakinje v prvi pomoči

V soboto, 14. maja 2016, je v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič potekalo X. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Preverjanja se je udeležilo 8 osnovnošolskih ekip prve pomoči, ki so bile najboljše na regijskih preverjanjih.

Sodelovale so naslednje ekipe:

1. Ekipa PP OŠ Vavta vas, RKS OZ Novo mesto
2. Ekipa PP OŠ Simona Jenka, RKS OZ Kranj
3. Ekipa PP OŠ Vrhovci, RKS OZ Ljubljana
4. Ekipa PP OŠ Šmarje pri Jelšah, RKS OZ Šmarje pri Jelšah
5. Ekipa PP OŠ Boštanj, RKS OZ Sevnica
6. Ekipa PP OŠ Gornja Radgona, RKS OZ Gornja Radgona
7. Ekipa PP OŠ Majšperk, RKS OZ Ptuj
8. Ekipa PP OŠ Toneta Tomšiča Knežak, RKS OZ Ilirska Bistrica

Najprej so se pomerili v teoretičnem znanju o prvi pomoči in gibanju Rdečega križa, v nadaljevanju pa so svoje veščine nudenja prve pomoči prikazali na imitatorjih poškodb z realno prikazanimi poškodbami, na 4 delovnih mestih.

Končni vrstni red je bil naslednji:

1. Ekipa PP OŠ Boštanj, RKS OZ Sevnica

2. Ekipa PP OŠ Vavta vas, RKS OZ Novo mesto

3. Ekipa PP OŠ OŠ Vrhovci, RKS OZ Ljubljana

Ekipo OŠ Boštanj so sestavljale: Saša Krnc, Neja Novšak, Tina Cigler, Ana Vintar, Hana Androjna, Nika Resnik. Njihova mentorica je učiteljica Polona Šintler Cigler, pri pripravi ekipe pa je veliko sodelovala članice odrasle ekipe prve pomoči OZ Sevnica, Silva Martinšek.

Letos je na vseh preverjanjih usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči po Sloveniji sodelovalo več kot 100 osnovnošolskih ekip prve pomoči. Zelo pomembno je, da imajo mladi članice in člani ekip znanje o nudenju prve pomoči, s katerim so sposobni pomagati poškodovanim in ponesrečenim.

Zakaj je prva pomoč tako pomembna?

Več kot 57 % vseh žrtev prometnih nesreč umre v prvih minutah po nesreči, pred prihodom reševalne ekipe.

Do 85 % smrtnih primerov, ki bi jih lahko preprečili, pride pred prihodom reševalcev zaradi obstrukcije dihalnih poti.

Kaj storiti ob ureznini, tujku v očesu, čebeljem piku? Katera preveza bo najboljša za odrgnino na palcu in katera za koleno? Lahko posledice padcev med učenjem vožnje s kolesom, nerodnosti pri gospodinjskih opravilih ali dogodka med sprehodom oskrbimo sami ali moramo takoj v ambulanto ali celo po nujno medicinsko pomoč? Z nekaj znanja o prvi pomoči bomo za lahkoto odgovorili na vsa ta in še mnoga druga vprašanja. Prva pomoč je seveda še veliko več kot veščina ukrepanja v opisanih okoliščinah. Je stroškovno učinkovit, varen in preprost način reševanja življenj v primeru nesreče.

In kdor se enkrat nauči, kako pomagati žrtvam prometnih nesreč, sam razvije potrebno občutljivost do prometne varnosti in tudi  postane njegov preudaren udeleženec. Veščin nudenja prve pomoči in preprečevanja nezgod se je treba začeti učiti že osnovni šoli in potem ta znanja v življenju obnavljati oziroma  nadgrajevati, zato Rdeči križ Slovenije in 56 območnih združenj vsako leto organizira in izvaja preverjanja usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči.

Mojca Pinterič Krajnc, sekretarka OZ Sevnica

Oglejte si tudi