Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

Predavanje o Pasteh sodobnega življenja v MC Sevnica

 

V petek, 14.2., nas je v Mladinskem centru obiskal predavatelj društva Pandurang, Andrej Pešec. Svoje predavanje je naslovil Pasti mladosti. Skozi predavanje je predstavil veliko praktičnih primerov življenja (tudi lastnih), ki nas oddaljujejo od bistva in so za življenje škodljivi.  Zlorabe prepovedanih (kokain, marihuana) in legalnih  drog (kava, alkohol), vodijo tako k poslabšanju zdravja na psihični, kot tudi na fizični ravni. Pri tem zelo trpijo tudi odnosi z ostalimi ljudmi.

Del predavanje je posvetil tudi pogosto spregledanim temam, ki pa so še kako aktualne. Zasvojenostjo s športnimi stavami, kjer se zaradi nameščanja tekem dogajajo še posebne osebne tragedije. Pešec trdi, da je profesionalni šport v veliki meri prevara, saj od človeka »zahteva« uporabo prepovedanih poživil in posebnih prehranskih dodatkov, ki povzročajo izgorelost telesa. Sicer se strinja,da je šport kot rekreacija zelo koristen. Dotaknil se je tudi z razvojem interneta zelo popularnega pokra, ter delil z nami tudi zanimivo lastno izkušnjo. Mlade je posvaril pred prehitrim spuščanjem v spolne odnose.

Kot rešitev ponuja: razvijanje sposobnosti samokontrole, v prehrano uvesti čim več sadja, skrb za osebno higieno, odpoved mesu kot prehrani, resnicoljubnost, samozadnostnost, sodelovanje. Za konec pa je še dejal, da okolica prevečkrat obsoja takšno vedenje oziroma se prevečkrat obnaša dvolično.

 

Mojca Švigelj, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi