Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
5°C
NED.
23°C
6°C
Oceni objavo

Karibska Kolumbija z Morano Polovič

V prvem aprilskem četrtkovem večeru, v mesecu, obarvanem z nestrpnim pričakovanjem cvetoče in sončne pomladi, smo v Knjižnico Sevnica povabili navdušeno popotnico ter iskreno in srčno avanturistko, Posavko Morano Polovič.

Glede na to, da se letos zima kar noče in noče posloviti, smo z navdušenjem pozdravili popotovanje v toplo in sončno Kolumbijo, ki se s 47 milijoni prebivalcev uvršča na 27. največjo svetovno ter 2. največjo špansko govorečo državo in kjer kar 97 % prebivalstva živi v mestih. Naša tokratna potopisna predavateljica nam je že na začetku našega popotovanja predstavila svoj pisan klobuk, ki vsebuje tri tipične kolumbijske barve (le-te krasijo tudi kolumbijsko zastavo) - rumeno, modro in rdečo ter opisala že večkrat obiskano državo kot prekrasno deželo, kjer je bencin zelo poceni, pijača in hrana izredno okusni, ljudje zelo prijazni, dobrosrčni in topli, kava pa značilno dišeča in okusna. Potovanje se je pričelo s pristankom letala v Venezueli, pot pa nadaljevala s taksiji proti venezuelsko-kolumbijski meji. Za prvo postojanko smo izbrali četrto največje kolumbijsko mesto Barranquilo, ki slovi po barvitem tradicionalnem karnevalu (le-ta je letos praznoval okroglo 200-letnico), ki privablja množice ljudi od blizu in daleč in pri katerem sodelujejo številni domačini, ne glede na starost ali stas – gre torej za prav poseben dogodek, kjer prav vsakogar od navzočih zasrbijo pete, ušesne brbončice pa doživljajo svojevrstno ekstazo. Po pristnem doživetju barvitega karnevala smo obiskali mesti Santa Marta in Taganga ter se nato odpravili na 5-dnevni džungelski treking, kjer smo po številnih urah vročine, sopare in večkratnih prečkanj rek ter ob prisotnosti Indijancev plemena Kogi, bujnega rastlinja ter pisanih metuljev, četrti dan trekinga dokončno osvojili t.i. Izgubljeno mesto (Ciudad perdida), magično mesto, kjer so nekoč živeli Indijanci, danes pa predstavlja priljubljeno turistično točko. Osvežitev smo nadalje našli v karibskem turkiznem morju Nacionalnega parka Tayron, nato pa nadaljevali pot do slovitega mesta, tudi ekonomskega središča Karibov, Cartagene, ki s svojo mističnostjo in barvitostjo prevzame (skorajda) vsakega, tudi zelo izkušenega popotnika, se okopali v bližnjem 15-metrskem blatnem vulkanu El Totumo, obiskali zeleno mesto Guatape, ki slovi po številnih pisanih cvetlicah, umetnem jezeru, polno malih otočkov in dolgih rtov, se nato odpravili še v bližnji Darwinov muzej in botanični vrt, za konec pa obiskali še 9-milijonsko kolumbijsko prestolnico Bogoto ter se sprehodili po slavnem muzeju zlata.

Polni impresij smo tako zaključili še eno prijetno popotniško druženje, ki smo ga pripravili v sklopu projekta CVŽU v sodelovanju z Ljudsko univerzo Krško. Morana Polovič pa se je v tem karibsko obarvanem večeru izkazala kot izjemna potopisovalka, njeno predavanje pa kot eno najboljših, najzanimivejših in najbolj barvitih, zato že nestrpno pričakujemo nov mesec in novo potopisno predavanje. Le kam nas bo pot popeljala naslednjič?

 

Tanja Mikolič
Knjižnica Sevnica

Oglejte si tudi