Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Humanitarna akcija MC za malega Mateja

Matej se je rodil 4. novembra 2011. Pri porodu je bilo vse v redu. Shodil je pri 18 mesecih. Vsi so govorili – fant je, to je normalno, saj shodijo malo pozneje kot deklice. Januarja 2014 pa je zelo zbolel za virusno pljučnico. 14 dni sta z mamico preživela v bolnišnici Brežice in naredili sp nekaj dodatnih preiskav. Izvidi so pokazali zelo zvišane jetrne encime. Napoten je bil v bolnišnico v Ljubljano in ugotovili so, da z jetri ni narobe nič, ampak da so zaradi zvišanih mišičnih encimov zvišani tudi jetrni. Prestavili so ga na drug oddelek, nevrologijo. Tam so se začele razne preiskave.  Sumili so, da gre za distrofijo, vendar še niso vedeli, za katero obliko. Sledil je postopek mišične biopsije (odvzem koščka mišice). Na podlagi teh preiskav so mu postavili diagnozo, da gre za genetsko napako, mišično oz. duchennovo distrofijo. Zdravniki so staršem razložili, da mu odmirajo mišice oz. propadajo in da naj bi bil še pred vstopom v osnovno šolo na invalidskem vozičku. Hkrati sta starša izvedela tudi, da je povprečna življenjska doba za ljudi s to boleznijo od 20 do 25 let. Staršema se je svet v sekundi sesul.

Zdravila za popolno ozdravitev ni. Trenutno mu poskušajo upočasniti hitro napredovanje s steoridi. Bi pa mu družina rada olajšala življenje s prilagoditvijo hiše za invalida in nakupom posebnih dodatkov za lažje upravljanje invalidskega vozička.

Zato smo priskočili na pomoč tudi v MC Sevnica. S pomočjo donatorjev nagrad za srečelov, donatorjev finančnih sredstev in vsemi, ki so z nakupom srečk pokazali svojo humanitarnost, smo med akcijo zbrali 1.572,40 evrov.

V imenu Mateja in njegove družine se zahvaljujemo vsem in vsakomur posebej, ker ste pokazali veliko srce in da vam ni vseeno.

Mojca Švigelj, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi