Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Domačin Ivan Cajner predaval v Knjižnici Sevnica

»Stoji učilna zidana, pod njo je stara jablana, ta jablana je votel panj, sinica znosi gnezdo vanj.« S temi verzi se začne naša prelepa ljudska pesem, ki govori o sinicah in krutem odnosu učencev do njih. Zaključi pa se z besedami: »Kdor v gnezdu ptičice mori, ta v svojem srcu prida ni.«

S to pesmijo, ki je na nek način hvalnica pticam in naravi, je Ivan Cajner, domačin z Okiča, 13. novembra 2013 v sevniški knjižnici začel predavanje o pticah stalnicah v naših krajih. Ptice so njegovo posebno zanimanje, saj mu že dalj časa krajšajo čas, vračajo mir in igrivost v življenje. Kdor se skuša malce pobliže spoznati s pticami, lahko začuti, kakšno pestrost in veselje lahko ptice vnesejo v naš vsakdan.

 

Po kratkem uvodu o pticah in njihovem življenju nam je gospod Cajner predvajal film Zimska lakota, ki je nastal na podlagi njegovega opazovanja, film pa je tudi sam montiral. Spoznali smo 18 vrst ptic in sicer sinico, plavčka, čopasto sinico, močvirsko sinico, meniščka, ščinkavca, liščka, zelenca, čižka, dleska, pinožo, kosa, taščico, brinovko, brgleza, sivo žolno, detla in vrabca.

 

Za marsikoga med seboj zelo podobne ptice so v resnici zelo raznovrstne, a le umirjenost, predanost in zelo dobra sposobnost opazovanja nam lahko izostrita čut za zaznavo drobnih, pa vendar tako posebnih in barvitih bitij, ki so pomemben del naše lepe narave. In kot je poudaril gospod Cajner, je tudi za ptice stalnice zima včasih zelo huda in je prav, da jim pomagamo s hrano, da jo lažje preživijo.

 

 

Za Knjižnico Sevnica

Anica Ganc

 

 

Oglejte si tudi