Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

3 SILE – OD NEZNANJA DO VRLINE V MC SEVNICA

Vsi smo se že kdaj počutili, kot da se nekdo igra z nami in smo marionete na odru življenja. V Mladinskem centru Sevnica je 9. januarja ta vpliv izčrpno in duhovito pojasnil Kristijan Kolega. Tudi tokrat je bil pred začetkom glasbeni uvod z blagozvočnimi mantrami, ki so jih izvajali predavatelj in še dva gosta iz Hrvaške, z odpevanjem in poslušanjem pa je sodelovalo kar okrog 70 obiskovalcev.

Kolega je predstavil 3 sile oz. sanskrtske gune, ki vplivajo na nas. To so vrlina (sattva), strast (rajas) in neznanje (tamas). Najnižja guna je neznanje, ki je vezana na nekaj škodljivega: lenost, varanje, laganje, ponos, aroganco, bahatost, neresnico, ošabnost. Takšni ljudje mislijo, da vedo kaj, a se motijo. Navadno zjutraj pred spito kavo ne morejo storiti ničesar, cenijo neumnost in se šalijo na tuj račun. Velikokrat hočejo ostati v neznanju, ker ob boljšem zavedanju bolj trpijo.

Simptomi gune strasti so veliko želja, načrtov in uživanje ter zabava, ki trajata le malo časa. Strast ustvarja številne želje in nagon za njihovo izpolnjevanje, vendar ni nikoli konca. Neizpolnjena materialna želja se imenuje frustracija – več želja pomeni več frustracij, iz česar se rodita jeza in bes.

Vrlina učinkuje na čistočo, lepoto, modrost, mirnost, tihost, blagost, nenasilnost, samoto in meditacijo. Je vezanost na treznost in odskočna deska za duhovnost, prinaša zdravje, napredek in uspeh na vseh področjih življenja. 

Na nas delujejo vse 3 gune hkrati, vendar ena prevladuje; katera, smo odgovorni sami. Duhovno znanje je nad njimi, zato moramo najprej postopoma priti do gune vrline, nato šele lahko vstopimo v transcendenco. Naj ponovim Kolegove besede: »Za tistega, ki pozna pravila, je življenje igra, za tistega, ki jih ne, je trpljenje.«

 

Lucija Rap, univ. dipl. prof. slov.

 

Oglejte si tudi