Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Trening rahločutnega starševstva

Na Družinskem inštitutu Zaupanje v Sevnici odpirajo nov intenzivni program za podporo staršem pri razvijanju kakovostnega odnosa z otroki in mladostniki. Gre za strokovno zasnovani program, v katerem bodo predstavljena in v prakso prenesena sodobna spoznanja na področju razvojne psihologije, teorije navezanosti, nevropsihologije, psihoterapije in družinske terapije. Starši, ki se bodo vključili v trening rahločutnega starševstva, bodo okrepili številne kompetence pri vzgoji in negovanju stika z otroki. Spoznavali bodo različne vzgojne stile in metode, otrokove razvojne značilnosti in potrebe, predelovali bodo občutke lastne nemoči ali krivde ob otrokovih razvojnih ali čustvenih težavah, naučili se bodo nekaterih tehnik za pomirjanje otrokovih stisk (npr. trema, strah, socialna fobija, izbruhi jeze ali trme …) in krepili zavedanje vrednosti lastnega truda, ki ga vlagajo v odnos z otroki.

Program bo spremljalo periodično preverjanje napredka v kakovosti starševstva, s katerim bodo starši ves čas spremljali lasten razvoj v svojih vzgojnih naporih. V ta namen bodo uporabljeni najbolj priznani sodobni znanstveni pripomočki oz. vprašalniki za merjenje kakovosti starševstva, vzgoje, izvajanja starševskih vlog in podobno (npr. Parent Role Quality Scale, The Parent Behavior Scale, Parental Bonding Instrument in drugi). Starši bodo tako lahko spremljali razvoj svojih šibkejših področij in skupaj z voditeljem programa načrtovali nadaljnji osebni razvoj v vlogi starša. Prav tako bodo v celotnem procesu načrtno spremljali posledice lastne učne izkušnje na otrokovo doživljanje in vedenje.

Udeležba na treningu je brezplačna, saj ga v sklopu programa Večgeneracijski center Posavje financirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropski socialni sklad, Občina Sevnica in drugi donatorji. K vključitvi so vabljeni starši, ki so ustrezno motivirani in lahko zagotovijo redno navzočnost pri izvajanju aktivnosti (dvakrat na mesec tri ure v popoldanskem terminu). Program vodi zakonski in družinski terapevt Damijan Ganc, ki ima 10-letne izkušnje na področju izvajanja družinske, partnerske in individualne terapije. Je avtor znanstvenega dela Izzivi očetovstva po ločitvi ter več znanstvenih in poljudnih člankov na področju starševstva, vzgoje, duševnega zdravja in medosebnih odnosov.

Informacije o programu in prijave: info@zaupanje.net, GSM: 041/77 22 45

Vir: Damijan Ganc, Družinski inštitut Zaupanje

Oglejte si tudi