Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Začetek študijskega leta v U3 Sevnica

V torek, 5. oktobra, je Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica ali na kratko U3 z uvodnim predavanjem začelo novo študijsko leto. Študentski živ žav se je začel že dobre pol ure pred začetkom. Pozdravljanje, smeh, številni objemi, sproščen klepet in polna dvorana so še enkrat dokazali, kako pomembno poslanstvo ima naše društvo. Društveni pevski zbor Utrinek je nato z dvema pesmima ogrel še srca vseh.

Predsednik društva Sašo Jejčič je pozdravil vse študente, še posebno tiste, ki so prvič prestopili prag naše univerze. Študentom je podal napotke glede vključevanja v študijske krožke, delavnice in druge dejavnosti društva. Pozdravil je tudi oba gosta, dr. Janka Prunka in župana Srečka Ocvirka. Župan je to priložnost izkoristil, da se je dosedanjim članom upravnega odbora, ki jim je prenehal mandat spomladi 2016, zahvalil za dolgoletno uspešno delo pri razvoju in dejavnosti društva. Posebej se je zahvalil Mariji Jazbec, ki je predsedovala društvu od ustanovitve do letos, to je več kot 13 let. Za dolgoletno uspešno delo v društvu se je zahvalil tudi dosedanjemu podpredsedniku društva Vojku Dvojmoču, organizatorki ekskurzij Joži Senica, organizatorki kulturnih prireditev Olgi Golob in blagajničarki ter pevki v zboru Utrinek Reziki Predanič. Ob tej priložnosti je vsem izročil tudi priložnostna darila.

Prireditev se je nadaljevala s predstavitvijo predavatelja dr. Janka Prunka. Predstavil in napovedal ga je Rihard Černigoj, član upravnega odbora in organizator predavanj. Dr. Janko Prunk se je najprej zahvalil za povabilo, saj kot naš rojak, doma iz Loke pri Zidanem Mostu, zelo rad obišče svoj rodni kraj in matično občino.  V nadaljevanju je  v dveh šolskih urah predstavil svojo temo Slovenci med obema vojnama. Za lažje razumevanje odnosov in položaja Slovencev v prvi Jugoslaviji je opisal tudi razmere in položaj Slovencev v avstro-ogrski monarhiji pred 1. svetovno vojno in med njo. Nadalje je podal pregled razmer in dogodkov, ki so privedli do ustanovitve države SHS ter kmalu nato do nastanka Kraljevine Jugoslavije. Sledil je opis družbenih razmer v novonastali državi. Od gospodarskih, političnih do socialnih. Čeprav v  Kraljevini Jugoslaviji Slovenci niso imeli ustreznega položaja in avtonomije, so se kljub temu gospodarsko in kulturno razvijali. V samo 23 letih se je delež agrarnega prebivalstva zmanjšal s 66 na dobrih 50 %, kar je za tiste čase že nakazovalo, da je družba že dokaj razvita. Seveda pa smo Slovenci vstopili v novo državo z okrnjenim narodovim telesom. Primorsko si je prisvojila Italija, Koroška pa je po plebiscitu pripadla Avstriji. Tako sta v matični Sloveniji ostali približno dve tretjini Slovencev. Med sklepnimi mislimi je bila tudi ta, da brez stare in nove Jugoslavije ne bi bila možna uresničitev ideje o samostojni slovenski državi v letu 1991. Izpostavil je, da bi za nadaljnji narodov razvoj bilo nujno poenotenje vsaj o najpomembnejših vprašanjih odnosov in razvoja naše družbe.

Dr. Janko Prunk je že bil gost U3 Sevnica. Tudi tokrat  je navdušil  z načinom podajanja snovi. Predavanje ni bilo skupek nizanja zgodovinskih dogodkov in letnic, ampak vsebinska analiza dogajanja v tem obdobju. Zato sta dve uri poslušalcem kar hitro minili, predavanje pa jim bo ostalo v lepem spominu.

Oglejte si tudi