Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
17°C
-2°C
Oceni objavo

Dolžnosti najditelja in zavetišča glede namestitve zapuščenih hišnih živali

Ko najdemo zapuščeno žival brez skrbnika, moramo najdbo napozneje v roku 24 ur prijaviti najbližjemu zavetišču ali Veterinarski upravi RS (7. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali).

Živali ponudimo vodo in hrano ter jo poskusimo zadržat do prihoda osebe iz zavetišča. Nesocializirane (prostoživeče) mačke, ki se ne pusti prijeti, ne hranimo neposredno pred predvidenim časom odlova, saj jo bo zavetišče v živolovko zvabilo s hrano. Če žival potrebuje nujno veterinarsko pomoč, jo (po tem, ko smo obvestili zavetišče) odpeljemo do najbližje veterinarske ambulante, če to lahko storimo (imamo zagotovljen prevoz in žival ni nevarna).

Zavetišče pokličemo čim prej, tega ne smemo odlagati dneve, mesece ali celo leta. Razlogi so preprosti:

 - Žival je lahko bolna ali okužena s prenosljivimi bolezni (okuži lahko tako naše hišne živali, kot ljudi) in potrebuje zdravljenje.

 - Žival se lahko goni ali pa je že breja – potrebna je čimprejšnja sterilizacija.

 - Žival se je morda izgubila in jo skrbnik išče.

 - Po določenem času lahko pravno postanete skrbnik živali, čeprav tega niste hoteli – nositi boste morali vse stroške v zvezi z njo.

 Zavetišče opravlja javno službo skrbi za zapuščene živali (27. člen Zakona o zaščiti živali), ki jo kot obvezno določa zakon. To pomeni, da v katerikoli slovenski občini najdemo zapuščeno žival, mora biti vedno na voljo zavetišče, ki bo prevzelo skrb zanjo. Katero zavetišče je pristojno za določeno občino pa najlažje izvemo s klicem na 112, kjer nam posredujejo ustrezno telefonsko številko.

 Imetnik zavetišča med drugim opravlja naslednje naloge:

- Sprejema prijave o zapuščenih živalih.

 - Zagotavlja potrebno veterinarsko pomoč zapuščenim živalim.

 - Zagotavlja ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščenih živali v zavetišču (28. člen ZZZiv).                   

 Zavetišče sprejme obvestilo o zapuščeni živali, ga vpiše v evidenco, preveri, ali je žival na seznamu pogrešanih živali in obvesti skrbnika, sicer pa zagotovi ulov in prevoz živali v zavetišče, če najditelj tega ne more storiti sam. Zavetišče mora zagotoviti namestitev živali v zavetišče v roku 24 ur po sprejemu obvestila, če gre za poškodovano žival, pa v roku 4 ur (11. člen Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali). Ravno tako velja rok 4 ur za bolne in umirajoče živali.

 Kdaj zavetišče ni dolžno sprejeti zapuščene živali:

- Ko ne gre za hišno žival (npr. najdba konja ali srne). Hišne živali so psi, domače mačke, sobne ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, varstvo ali pomoč človeku (5. člen ZZZiv).

 - Ko ni pristojno za občino, v kateri je najdena žival, saj je pristojno drugo zavetišče oz. z občino nima sklenjene pogodbe.

 Najpogostejši izgovori, zakaj zavetišča ne želijo sprejeti živali, so:

- Občine ne zagotavljajo denarja - zavetišče ni pristojno za sprejem določene živalske vrste.

 - Zavetišče je polno.

 - Zavetišče se ne oglasi na telefon.

 Zavetišča so v vseh teh primerih v prekršku.

 Zavetišče, ki je registrirano kot zavetišče za zapuščene hišne živali, je dolžno sprejemati vse v zakonu navedene hišne živali. V Sloveniji zaenkrat še ne obstaja zavetišče, ki bi bilo registrirano samo za pse ali samo za mačke. Zato bodite prepičani, da gre lahko vsaka vrsta hišne živali v vsako zavetišče. Izgovori, da zavetišče ne razpolaga s prostori za določeno vrsto hišnih živali, ne zdržijo, saj drugače ne bi šlo skozi postopek registracije. Če so kapacitete za določeno živalsko vrsto vedno zasedene, pa bi bilo smiselno razmišljati o preureditvi zavetišča (npr. povečanje števila prostorov za mačke na račun prostorov za pse) oziroma dograditvi prostorov oziroma zmanjšanju števila pogodbenih občin.

 Zavetišče mora opraviti vse z zakonom določene naloge, odstopanja so le pri nameščanju zaradi zasedenosti kapacitet.

 Glede nameščanja v primerih omejenih dolžnosti obstaja več drugih   možnosti.

Nadzor nad pravilnim delovanjem zavetišča opravljajo območne enote VURS. Zavetišča, ki ravnajo v nasprotju z 28. členom ZZZiv (ne zagotavljajo odlova, veterinarske oskrbe in namestitve), so v prekršku. Grozi jim globa 2.400 do 84.000 evrov (14. odstavek 1. člena ZZZiv).

 Ko najdete zapuščeno živali in pristojno zavetišče zavrne sprejem in oskrbo, se nemudoma obrnite na pristojni OU VURS.

 Če gre za nujno zadevo (poškodovana ali bolna žival), pokličite dežurnega uradnega veterinarja po telefonu. Telefonsko številko vam posredujejo na 112. Če se ne mudi (žival najdete med tednom), pošljite prijavo pisno, čez nekaj časa pa lahko tudi pokličete (čez nekaj ur ali naslednji dan). V kolikor pristojni urad ne ukrepa, se obrnite na glavni urad VURS gp.vurs@gov.si.

 
 Vir: Zakon o zaščiti živali

 


 

Oglejte si tudi