Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Zaključno predavanje o Bhagavad-giti v MC Sevnica

Bodite sprememba, ki si jo želite je bil naslov zaključnega iz ciklusa 10 predavanj o Bhagavad-giti – knjigi starodavnih vedskih modrosti, ki jo je v 60-ih letih iz Indije na Zahod prinesel A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. V MC Sevnica je to znanje predaval Miro Perčun, sledila sta odlična vegetarijanska zakuska in glasbeni program.
Radi bi spremenili svet, vendar se premalokrat zavedamo, da je treba najprej spremeniti sebe. Materialni svet je zapor, v katerem smo vklenjeni v naše lastno poželenje, ki se ne nanaša zgolj na spolnost, zato sčasoma postanemo institucionalizirani in vezani na svoj položaj ter prestiž. Vsi planeti materialnega sveta so mesta tesnobe in trpljenja ponavljajočega se kroga rojstev in smrti.

Mi nismo to telo, ki je le obleka, kakor nismo avtomobili, ampak vozniki v njih. Dogajanje okrog nas je računalniška igrica, mi pa smo igralci, ki poskušamo napredovati na višji nivo na poti popolnosti. Sreča in nesreča nastopita za kratek čas, zatem pa izgineta, in sta kakor zima in poletje, ki prideta in odideta. Tisti, kogar ne vznemirjata dobro in zlo, ima popolno znanje in mirno življenje.

Vse težave izvirajo iz uma in napačnega razumevanja sveta ter samih sebe, trpimo zaradi svojih sebičnih želja, treba pa je razviti sočutje, ki je brezpogojna ljubezen, usmerjena k nesrečnejšim od nas. Vse, kar damo z ljubeznijo, dobimo nazaj. Odnos je pomembnejši od pravil, bistvo delovanja je nenavezanost na rezultat, odpuščanje drugim in nenehno prizadevanje za dobrobit vseh.

Za domačo nalogo si zapišite 3 duhovne cilje in načrt za uresničitev, za začetek pa je priporočljivo brati uvodne Prabhupadove knjige.

Lucija Rap

Oglejte si tudi