Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
2°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Pohod k azaleji na Vrhek

Na sončno soboto, 6. maja, se je okoli 70 pohodnikov od blizu in daleč, tudi večje organizirane skupine, zbralo pri pletenki v Tržišču. Vse so pozdravili predsednica TD Tržišče Milena Knez, predsednik KS Tržišče Janez Virant in Miro Povše, domačin iz Vrhka, kjer je rastišče azaleje. Za prijetno vzdušje sta poskrbela mlada harmonikarja, Valentin Knez in  Žan Knez.

Pot smo začeli proti vasi Polje pri Tržišču in tam so domačini prijazno postregli pohodnike. Iz Polja smo se skozi gozd  podali proti Krmelju in se obrnili v smer Govejega dola. Pot se je obrnila navkreber in kmalu smo prispeli na Vrhek, od koder je pohodnike očaral prekrasen pogled daleč naokoli. Tam stoji znameniti kozolček s sodčkom »v štantu« in pohodniki so se lahko okrepčali z odličnim cvičkom. Seveda pa ni manjkala polna miza, bolje rečeno voz, dobrot, ki so jih pripravile pridne in gostoljubne roke domačinov Vrhka.

Pot smo nadaljevali v osrčje gozda, kjer je lepo urejeno rastišče rumenega sleča (Rhododendron Luteum) ali azaleja pontica. V maju zacvetijo grmi s svojimi živo rumenimi in omamno dišečimi cvetovi. Zaradi redkosti  in ogroženosti je že od leta 1976 zavarovana vrsta. Velika zahvala vaščanom Vrhka, ki s svojim prostovoljnim delom redno čistijo in vzdržujejo to rastišče. Tu je pohodnike nagovoril mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Kozjanskega parka, in poudaril pomen krajine kot naravnega bogastva Slovenije ter strpnosti do narave. Pri zidanici Eda Jankoviča so se predstavili še čebelarji Društva čebelarjev Šentjanž. Predsednik društva Ciril Kolenc je poudaril pomen čebel za opraševanje in s tem za pridelavo hrane, pohodniki pa so lahko tudi poskusili različne vrste medu in medenjake.

Pohod smo končali v gostilni Ulčnik, v kateri so nam postregli okusno malico. V imenu TD Tržišče se zahvaljujemo domačinom Polja in Vrhka ter vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi tega pohoda.


Janja Seničar Tratar, TD Tržišče

 

Oglejte si tudi