Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Zaščitno-reševalna vaja na Lisci z otvoritvijo vodovoda

Občina Sevnica je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Sevnica, Policijsko postajo Sevnica, Zdravstvenim domom Sevnica, Vojašnico Jerneja Molana Cerklje ob Krki in Planinskim društvom Lisca Sevnica minulo soboto organizirala in tudi uspešno izvedla zaščitno-reševalno vajo Lisca 2013 z delovnim naslovom »Reševanje ob prometni nezgodi in gašenje požara v naravi«.


Vaja se je pričela ob 10. uri in se zaključila s postrojem enot – predstavnikov na vaji sodelujočih institucij pri Tončkovem domu na Lisci. Kot je ob postroju poročal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič, vodja intervencije, je v sami izvedbi vaje sodelovalo 12 prostovoljnih gasilskih društev s 112 operativnimi gasilci in 20 vozili, 3 reševalna vozila in 8 reševalcev NMP Sevnica ter 2 policijski vozili s 4 policisti. Vaja je zajemala prikaz reševanja ob prometni nezgodi z 10 udeleženci ter nato gašenje požara, povzročenega ob nesreči.

Zbrane sodelujoče v vaji in goste dogodka so nagovorili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, predsednik Gasilske zveze regije Posavje Mihael Boranič, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič in predsednik Gasilske zveze Sevnica Vinko Knez. Vsem sodelujočim so se zahvalili za pomemben prispevek k uspešno izvedeni vaji ter poudarili pomen ažurnega in usklajenega delovanja zaščitno-reševalnih enot ter njihove primerne usposobljenosti in pripravljenosti.

Po zaključku programa je sledila podrobnejša analiza vaje s strani vseh enot in ekip, ki so si, prav tako kot vsi obiskovalci pri Tončkovem domu, ogledali posebej ob tej priložnosti posneto reportažo s prikazom zaščitno-reševalne vaje. Reportaža avtorja Bojana Kostevca gledalcu nazorno prikaže potek vsebine vaje Lisca 2013 – od klica ponesrečenca do izvedbe in zaključka reševanja na terenu.


Z zaključkom vaje združili veselje ob novi pridobitvi na Lisci


Zaključek vaje je bil še posebej slovesen, saj je bilo ob tej priložnosti namenu predano vodovodno omrežje do najvišje točke v občini na 948 metrih nadmorske višine. V sklopu projekta »Rehabilitacija in izgradnja vodovodnih sistemov«, ki se zaključuje na širšem območju levega brega reke Save, je to eden od šestih odsekov, ki je poleg izboljšanja same vodooskrbe na tem območju velikega pomena za nadaljnji razvoj Lisce kot ene osrednjih rekreacijskih in turističnih točk v občini. S to pridobitvijo je bistveno izboljšana tudi požarna varnost. Gre za izgradnjo novega javnega vodovodnega sistema, ki je nadomestil dosedanji samooskrbni vodovodni sistem na Lisci, zgrajen pred petimi desetletji. Razstavo fotografij gradnje obeh je pri Jurkovi koči pripravil in zbranim predstavil fotograf Ljubo Motore.

 

Odsek vodovodnega sistema se prične pri vodohranu Dolna pod Lisco v velikosti 20 kubičnih metrov, na 377 metrih nadmorske višine. Od tam voda potuje po 2000 metrih vodovodnih cevi do 5-kubičnega zajetja Lisca na višini 948 metrov nadmorske višine. V prvem delu omrežja je potisk vode proti Lisci okrog 30 barov, v zadnjem delu pa okrog 10 barov. Gradnja vodovodnega sistema na Lisco je bila zaradi skalnatega terena in same nadmorske višine ena najzahtevnejših gradenj vodovodov doslej.

 

Projekt »Rehabilitacija in izgradnja vodovodnih sistemov« se sicer zaključuje tudi na ostalih odsekih: spomnimo, da gre za rehabilitacijo in izgradnjo vodovodov v skupni dolžini 21.423 metrov ter izgradnjo vodnih zbiralnikov in zajetij pitne vode na vseh naslednjih odsekih: Vranje–Lončarjev dol–Žigrski vrh–Čanje, ČR Blanca–Poklek, zajetje Dolna–raztežilnik Pecelj, Podskalica–Zabukovje–Meniški vrh, Zabukovje–Mrzla Planina–Pokojni Vrh, Podvrh–Trnovec–Kosimerni Dol in zajetje Dolna–Lisca. Pogodbena vrednost celotnega projekta znaša 1.553.585 evrov, operacijo pa, po uspešnem kandidiranju na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v višini 1.125.000 evrov sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.

 

Foto: Vita Simončič in Občina Sevnica

Oglejte si tudi