Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

Skozi krizo s pralnimi plenicami

Naša vsakdanjost je poslušanje o krizi. V časopisih in na spletu lahko cele dneve beremo o nasvetih, kje in kako lahko varčujemo.  Eden od nasvetov, ki ga lahko uresničimo, je, da se ob rojstvu otroka odločimo za uporabo pralnih plenic. Ne bomo se ukvarjali s tem, da so bolj zdrave za dojenčka od enkratnih, ker je to samoumevno zaradi naravnega blaga, iz katerega so izdelane. Pa tudi ne s tem, da so koristne za okolje, ker že vsi vemo, da en otrok v obdobju previjanja »pridela« od ene do dve toni smeti, odvisno od pogostosti previjanja.

 

Tokrat bomo le računali:

Slovenski starši navajajo, da porabijo za enkratne plenice od 40 do 50 evrov na mesec oz. od 1200 do 1500 evrov v dveh letih in pol, seveda odvisno od blagovne znamke in pogostosti previjanja. Komplet 20 pralnih plenic s tremi prekrivnimi hlačkami stane okrog 280 evrov. Treba je še vračunati stroške elektrike in detergenta za pranje, ki se za plenice in otroška oblačila uporablja v minimalnih količinah, in sicer brez mehčala.

Plenice sušimo na zraku in soncu ali zraven izvira toplote. Tako privarčujemo od 800 do 1000 evrov iz družinskega proračuna.

 

Pomembno je to, da imamo izbiro. Dokončna odločitev je seveda na starših.

 

Ksenija Mačešoč Lovrin, Pralne plenice KiSS, Zavod KNOF, so. p.

Oglejte si tudi