Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 30.04.2017

delno oblačno
Danes bo pretežno jasno. Čez dan bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 20 stopinj.
1°C | 18°C
ponedeljek, 01.05.2017
4°C | 21°C
torek, 02.05.2017
8°C | 22°C
sreda, 03.05.2017
9°C | 20°C
četrtek, 04.05.2017
7°C | 22°C
Opozorila
Nedelja, 30.4.2017 ob 5h
Dodatnega opozorila ni.
1°C
18°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske

O kratkih prehranskih verigah in spodbudi ......


OBČINSKE

| |
21.03.2014      11:31
A A

O kratkih prehranskih verigah in spodbudi samooskrbe



Deli:

Pomen oskrbe z lokalno pridelano hrano je velik iz številnih, medsebojno povezanih dejavnikov. Zakaj v domačem okolju pridelano hrano v večji meri in s čim manj posredniki vključevati v jedilnike v javnih zavodih, pa tudi sicer, je veliko argumentov – med njimi večja kakovost, sledljivost in varnost hrane, izboljšanje zdravja, ohranjanje urejenosti in obdelanosti podeželja, krepitev ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z ustvarjanjem delovnih mest ter vpliv na pozitiven razvoj kmetijstva kot pomembne gospodarske panoge.

 

Vse navedeno je bila rdeča nit 9. regijske konference z naslovom »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«, ki jo je19. marca 2014 v Kulturni dvorani Sevnica organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z RRA Posavje, LAS Posavje in Občino Sevnica. Osrednja tema razprave je bila namenjena vprašanju, kako v javnih zavodih v okviru zakonskih zmožnosti povečati delež v domačem okolju pridelane in proizvedene hrane, s poudarkom na priporočilih, ki urejajo javno naročanje hrane, zmožnostih dobave in predstavitvah dobrih praks izvajanja lokalne oskrbe. Konferenca je del projekta »Lokalno pridelana hrana na posavskih tržnicah«, katerega vodilni partner je Lokalna akcijska skupina Posavje, partnerji pa Občina Sevnica, Občina Krško in Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto. Projekt je sofinanciran s sredstvi LEADER, ki so del Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Namen posveta je bil povezati ter preko strokovnih služb in prikaza dobrih praks informirati tako potencialne dobavitelje kot odjemalce. Praksa namreč kaže, da je za uspešno uveljavljanje kratkih verig ključno prav uravnoteženje povpraševanja in ponudbe – da javni zavodi opredelijo potrebe in ponudbo prepoznajo pri domačih pridelovalcih, ti pa v skladu s potrebami zavodov zagotavljajo zadostno količino hrane – pri tem pa je potrebno dosledno upoštevati Zakon o javnem naročanju in izkoristiti možnosti, ki jih ta z namenom krajšanja prehranskih verig tudi omogoča. Naročniku je namreč omogočeno iz postopkov javnega naročanja izvzeti sklope hrane, katerih ocenjena vrednost ne presega 80 tisoč evrov in hkrati ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila. Na podlagi te določbe lahko naročnik del naročila odda brez izvedbe postopka javnega naročanja, s čimer se omogoča lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig.

 

S sevniškega območja so poleg predstavnikov Občine, ki je sodelovala s predstavitvijo prakse javnega naročanja živil za osnovne šole in vrtce ter predstavitvijo projekta »Iz naše je, dobro je« kot primera dobre prakse spodbujanja trajnostne oskrbe s hrano, na posvetu sodelovala tudi dva ponudnika: Kmečka zadruga Sevnica z.o.o. s predstavitvijo ponudbe mesnin in izkušenj dobave v javne zavode ter Cilka Krajnc iz Šentjanža z izkušnjami dobave mleka in mlečnih izdelkov po šolah in vrtcih. Zbrane je uvodoma nagovoril tudi župan Srečko Ocvirk.

 

Občina Sevnica na področju zagotavljanja trajnostne oskrbe v okviru zakonskih možnosti tudi sicer deluje kot aktivni povezovalec in strokovna podpora, predvsem z nudenjem pomoči pri vprašanjih, s katerimi se zaradi zahtevnih postopkov in zakonskih omejitev soočajo tako ponudniki kot javni zavodi. Trajnostna lokalna oskrba s hrano je zagotovo ena od ključnih usmeritev, tako zaradi izjemno pozitivnih gospodarskih kot tudi okoljskih učinkov.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
April 30 1 2 3 4 5 6 7 8 9
02.05.2017 | Šport
26. Gorski tek na Lisco
02.05.2017 | Šport
26. tek na Lisco
05.05.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalnica: Ustvarjanje s sizzix-om
06.05.201 | Turizem
sevniški sejem
06.05.2017 | Družabni dogodki
POHOD AZALEJA - VRHEK, TRŽIŠČE
06.05.2017 | Kultura
Pesem Posavja 2017
07.05.201 | Šport
Pohod po Ovnovi poti
08.05.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
08.05.2017 | Tečaji in delavnice
Prvi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
08.05.2017 | Družabni dogodki
Grajska tlaka
09.05.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
09.05.2017 | Tečaji in delavnice
Drugi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
09.05.2017 | Umetnost
kreaTorek
09.05.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
02.05.2017 | Šport
26. Gorski tek na Lisco
02.05.2017 | Šport
26. tek na Lisco
03.05. - 15.05.2017 | Šole in vrtci
Vpis v Glasbeno šolo Sevnica za š. l. 2017/2018 - ZBIRANJE PRIJAV 3.–15. maj 2017
03.05.2017 | Tečaji in delavnice
Francoščina
03.05.2017 | Umetnost
Radogost večer - gost Davor Lipej in fotografi iz Brežic

Bodite prvi pri oddaji mnenja.