Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 18.01.2017

oblačno
Ponoči bo zmerno do pretežno oblačno in vetrovno. Predvsem v južnih krajih bo rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -2, v zatišnih legah severne Slovenije do -10, ob morju okoli 0 stopinj C.
-5°C | -2°C
četrtek, 19.01.2017
-7°C | -3°C
petek, 20.01.2017
-6°C | -2°C
sobota, 21.01.2017
-10°C | -1°C
Opozorila
Torek, 17.1.2017 ob 18h
Danes ponoči in jutri bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 110 do 140 km/h. Postopno bo slabela v četrtek.
-5°C
-2°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske

O kratkih prehranskih verigah in spodbudi ......


OBČINSKE

| |
21.03.2014      11:31
A A

O kratkih prehranskih verigah in spodbudi samooskrbe



Deli:

Pomen oskrbe z lokalno pridelano hrano je velik iz številnih, medsebojno povezanih dejavnikov. Zakaj v domačem okolju pridelano hrano v večji meri in s čim manj posredniki vključevati v jedilnike v javnih zavodih, pa tudi sicer, je veliko argumentov – med njimi večja kakovost, sledljivost in varnost hrane, izboljšanje zdravja, ohranjanje urejenosti in obdelanosti podeželja, krepitev ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z ustvarjanjem delovnih mest ter vpliv na pozitiven razvoj kmetijstva kot pomembne gospodarske panoge.

 

Vse navedeno je bila rdeča nit 9. regijske konference z naslovom »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«, ki jo je19. marca 2014 v Kulturni dvorani Sevnica organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z RRA Posavje, LAS Posavje in Občino Sevnica. Osrednja tema razprave je bila namenjena vprašanju, kako v javnih zavodih v okviru zakonskih zmožnosti povečati delež v domačem okolju pridelane in proizvedene hrane, s poudarkom na priporočilih, ki urejajo javno naročanje hrane, zmožnostih dobave in predstavitvah dobrih praks izvajanja lokalne oskrbe. Konferenca je del projekta »Lokalno pridelana hrana na posavskih tržnicah«, katerega vodilni partner je Lokalna akcijska skupina Posavje, partnerji pa Občina Sevnica, Občina Krško in Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto. Projekt je sofinanciran s sredstvi LEADER, ki so del Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Namen posveta je bil povezati ter preko strokovnih služb in prikaza dobrih praks informirati tako potencialne dobavitelje kot odjemalce. Praksa namreč kaže, da je za uspešno uveljavljanje kratkih verig ključno prav uravnoteženje povpraševanja in ponudbe – da javni zavodi opredelijo potrebe in ponudbo prepoznajo pri domačih pridelovalcih, ti pa v skladu s potrebami zavodov zagotavljajo zadostno količino hrane – pri tem pa je potrebno dosledno upoštevati Zakon o javnem naročanju in izkoristiti možnosti, ki jih ta z namenom krajšanja prehranskih verig tudi omogoča. Naročniku je namreč omogočeno iz postopkov javnega naročanja izvzeti sklope hrane, katerih ocenjena vrednost ne presega 80 tisoč evrov in hkrati ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila. Na podlagi te določbe lahko naročnik del naročila odda brez izvedbe postopka javnega naročanja, s čimer se omogoča lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig.

 

S sevniškega območja so poleg predstavnikov Občine, ki je sodelovala s predstavitvijo prakse javnega naročanja živil za osnovne šole in vrtce ter predstavitvijo projekta »Iz naše je, dobro je« kot primera dobre prakse spodbujanja trajnostne oskrbe s hrano, na posvetu sodelovala tudi dva ponudnika: Kmečka zadruga Sevnica z.o.o. s predstavitvijo ponudbe mesnin in izkušenj dobave v javne zavode ter Cilka Krajnc iz Šentjanža z izkušnjami dobave mleka in mlečnih izdelkov po šolah in vrtcih. Zbrane je uvodoma nagovoril tudi župan Srečko Ocvirk.

 

Občina Sevnica na področju zagotavljanja trajnostne oskrbe v okviru zakonskih možnosti tudi sicer deluje kot aktivni povezovalec in strokovna podpora, predvsem z nudenjem pomoči pri vprašanjih, s katerimi se zaradi zahtevnih postopkov in zakonskih omejitev soočajo tako ponudniki kot javni zavodi. Trajnostna lokalna oskrba s hrano je zagotovo ena od ključnih usmeritev, tako zaradi izjemno pozitivnih gospodarskih kot tudi okoljskih učinkov.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Grajske novice
Številka: AVGUST 2016
Izšla: 25.07.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.