Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Ekipe učencev OŠ pokazale veliko znanja o nudenju prve pomoči, boštanjska ekipa prva na regijskem tekmovanju

Že od začetka šolskega leta so se učenci posavskih osnovnih šol iz Blance, Boštanja, Brežic, Sevnice, Senovega in Velike Doline pod strokovnim vodstvom usposobljenih mentorjev: Olge Lužar, Polone Šintler Cigler, Vesne Babnik, Kristine Prijatelj, Katarine Požun Brinovec, pridno pripravljali in pridobivali znanja iz nudenja prve pomoči v različnih življenjskih situacijah. Ekipe so svoje znanje pokazale na regijskem tekmovanju, ki smo ga pripravili v OŠ Blanca. V teoretičnem delu so reševali test o temah prve pomoči ter test o zgodovini in pomenu Rdečega križa, na praktičnem delu pa so pokazali, kako bi uporabili svoje znanje o prvi pomoči v različnih zaigranih situacijah. Nudili so pomoč pri hudi nesreči v domači delavnici, pretepu v lokalu ponesrečenemu s hudo krvavitvijo in nesreči v domači kuhinji. Pokazali so, kako znajo pomagati dojenčku, ki se duši in človeku, ki mu je zastalo srce. Uspešno so oskrbeli odrgnine, zlome, oparine, amputacijo prsta, znali so temeljne postopke oživljanja.

Pri vseh teh posredovanjih je učence ocenjevalo medicinsko osebje Zdravstvenega doma Sevnica. Pomagali so tudi že v predhodnih pripravah ekip na tekmovanje. Poškodovance so igrali prostovoljci krajevne organizacije RK Blanca in člani ekipe prve pomoči OZRK Sevnica.

Zmagala je ekipa prve pomoči OŠ Boštanj, sledila je ekipa iz OŠ Sevnica in ekipa iz OŠ Brežice. Vse ekipe so pokazale zelo dobro teoretično in praktično znanje. Ekipa iz Boštanj v sestavi: Adrijana Tomažič, Anamari Krevel, Tinkara Simončič, Ženin Rozman Ravnikar, Sara Mravlje Stegenšek, Eva Železnik in Sara Praznik, se je tako uvrstila na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 10.5. na Debelem Rtiču.

Sklepna misel ocenjevalcev na regijskem preverjanju je bila, da bi bili le-ti veseli, če bi bil kateri izmed sodelujočih učencev prisoten ob morebitni nezgodi, v kateri bi bili sami udeleženi in potrebni pomoči.

Zelo nas veseli, da so se v teh osnovnih šolah odločili sodelovati, lepo pa bi bilo, da bi se nam v naslednjem šolskem letu pridružile še druge. Prav vsi učenci, ki so sodelovali , so pokazali veliko znanja in pripravljenosti za pomoč sočloveku. Vsakomur od nas lahko to njihovo znanje pride prav.

 

Mojca Pinterič Krajnc, sekretarka OZRK Sevnica

Oglejte si tudi