Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

29. redna seja občinskega sveta

Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila obravnava predloga rebalansa kot rednega instrumenta usklajevanja proračuna za tekoče leto. Rebalans je, ob predpostavki stabilnosti državnih virov, tudi vnaprej porok za zagotavljanje likvidnosti in urejenega poslovanja občine ter vseh njenih neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov. Proračun ohranja vse načrtovane aktivnosti iz prvotno sprejetega proračuna, tako v segmentu zakonskih nalog kot v razvojnem delu pri financiranju projektov. Sprejeti rebalans proračun sicer znižuje zaradi bilančnega prikazovanja manj sredstev za projekt Posavska špajza, vendar se tudi za ta projekt niti viri niti stroški ne spreminjajo, uskladi se le izkazovanje po posameznih deležnikih. Občina Sevnica je nosilka projekta in z rebalansom izkazuje sredstva za lasten del, medtem ko se transferni viri za druge občine partnerke izkazujejo v njihovih proračunih – do sedaj je bil cel projekt izkazan v proračunu Občine Sevnica. Ob upoštevanju navedenega, viri za izvrševanje letošnjega proračuna rastejo predvsem zaradi prejete kupnine za zemljišča ob Savi in manjših povišanj nekaterih davčnih prihodkov, prav tako je v proračun vključen presežek preteklega leta, ki so z rebalansom namenjeni za posamezne novo umeščene projekte.

 

V sklopu okoljsko obarvanih tematik seje so svetniki sprejeli Odlok o opremljanju komunalnih zemljišč v občini Sevnica. Ta opredeljuje program opremljanja in vse elemente za izračun komunalnega prispevka, ki veljajo za celotno območje občine. V načelu ohranja dosedanji sorazmerni izračun prispevka, s tem da uveljavlja olajšave za gospodarsko gradnjo ter velike industrijske in kmetijske objekte. Obravnavan in sprejet je bil tudi Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje opremljanja stanovanjske soseske na Dolnjem Brezovem, kjer je naprodaj sedem novo komunalno opremljenih parcel za gradnjo.

 

Člani sveta so sprejeli Pravilnik o subvencioniranju komunalnega prispevka mladim družinam za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v občini Sevnica. Oprostitev polovice zneska komunalnega prispevka za mlade družine je bila doslej opredeljena s krovnim odlokom o komunalnem prispevku, zaradi zakonskih sprememb pa je bila občina dolžna ta instrument pomoči mladim opredeliti z novim pravilnikom. Tako bo upravičenec, ki bo izpolnjeval pogoje, plačal celoten znesek komunalnega prispevka, po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in na podlagi podane vloge za subvencioniranje pa mu bo občina vrnila nakazilo v višini polovice vrednosti plačanega komunalnega prispevka. Za mlado družino se šteje družina z vsaj enim otrokom, v kateri vsaj eden od staršev ni star več kot 35 let, ne glede na starost otrok.

 

Med prostorskimi temami je bila ena osrednjih sprejem Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stadion Sevnica s spremljajočimi objekti. Z odlokom so določene usmeritve in pogoji v zvezi s posegi v prostor, vrste možnih posegov v prostor ter pogoji za njihovo izvedbo za urejanje športno-rekreacijskih površin na skoraj devetih hektarjih, ki so po odkupih vseh potrebnih zemljišč v celoti last občine. V postopku priprave prostorskega načrta je s podajo smernic in mnenj sodelovalo deset nosilcev urejanja prostora. Z njim je načrtovana celovita ureditev športno-rekreacijskega centra na območju obstoječih športno rekreacijskih objektov, kjer so že umeščeni bazen, športni dom, zunanje športno igrišče in parkirišče, na širšem območju pa se načrtovane ureditve za potrebe športa in rekreacije smiselno nadaljujejo z izgradnjo raznovrstnih atletskih, športnih in spremljajočih objektov. Podrobni prostorski akt predstavlja podlago za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenih dovoljenj. Zaradi postopnega razvoja območja je z odlokom omogočena etapnost gradnje, ki pa bo vezana na razpoložljiva sredstva ter na občinski program investiranja v športno in drugo infrastrukturo.

 

Sprejet je bil odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe rednega vzdrževanja občinskih cest. Z namenom racionalizacije, večje učinkovitosti in smiselnega povezovanja z ostalimi službami bo ta dejavnost z letošnjim novembrom na podlagi sklenjene pogodbe prenesena pod okrilje občinskega podjetja, Komunale Sevnica. Odlok se nanaša na vzdrževanje občinskih cest, medtem ko so za vzdrževanje javnih poti kot doslej zadolžene krajevne skupnosti, za državne ceste pa Direkcija za ceste. Člani sveta so ta način uskladitve v razpravi pozdravili. Sprejete so bile tudi spremembe odloka o javni razsvetljavi, ki koncesijo za opravljanje storitve skrajšuje iz pet na dve leti – dolgoročna usmeritev je prav tako prenos službe na občinsko podjetje.

 

Predstavljeno je bilo poročilo o izvajanju storitve Pomoč družini na domu za leto 2013, ki se je poslužuje vedno več ljudi, ki želijo starost preživeti doma – trenutno je uporabnikov storitve 106. Storitev, ki poteka v okviru Centra za socialno delo Sevnica, iz proračuna sofinancira Občina Sevnica, in sicer v višjem znesku, kot to določa zakon. Na seji je bil sprejet sklep o soglasju k določitvi cene te storitve. Polna cena storitve znaša 17,69 evra, pri čemer 13,19 evra prispeva občina, 4,50 evra na uro storitve pa, kot doslej, prispevajo uporabniki. S subvencijo se uporabnikom zagotavlja nižja cena in tako sledi trendu večanja deleža storitve pomoči na domu v primerjavi z vključevanjem v institucionalno varstvo.

 

Obravnavanih in sprejetih je bilo tudi več kadrovskih odločitev. KŠTM Sevnica bo po soglasnem imenovanju občinskega sveta tudi v bodoče vodila dosedanja direktorica Mojca Pernovšek. Svetniki so podali soglasje k imenovanju direktorice Knjižnice Sevnica Anite Šiško ter soglasje k imenovanju direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj. V Upravni odbor Regionalne agencije Posavje je bil kot predstavnik Občine Sevnica imenovan Zvone Košmerl. Med drugimi točkami dnevnega reda so svetniki potrdili predlog soglasja k sklenitvi pogodbe o neodplačnem prenosu lastninske pravice za območje Lisce.

Oglejte si tudi