Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

ODPRTJE RAZSTAVE XI. LIKOVNE KOLONIJE KRMELJ 2015

KRMELJ, 9.10.2015

V prostorih Kulturnega doma v Krmelju je pretekli petek, 9. 10. 2015 potekalo odprtje razstave del XI. LIKOVNE KOLONIJE, ki je bila 23. maja letos v Krmelju. Likovna kolonijo vsako leto organizira Likovna sekcija DKŠD Svoboda Krmelj, ki jo vodi Ana Hočevar. Triindvajset likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije in štirje fotografi so ustvarjali v prostorih šole, bivše rudarske bolnišnice, ki je zanimivo povezana z likovno umetnostjo. V njej je namreč svoja zgodnja otroška leta preživljal gospod Miki Muster, sin prvega zdravnika,1927. leta v Krmelju ustanovljene bolnišnice Bratovske skladnice. Miki Muster je legenda slovenskega stripa in risanega filma. Ogledali smo si prostor, kjer Osnovna šola Krmelj ureja spominsko sobo, posvečeno Mikiju Mustru, ki bo 22. novembra letos praznoval 90. rojstni dan.

Letos so bili k ustvarjanju povabljeni tudi mladi, pridružilo se je deset učencev Osnovne šole Krmelj, ki so slikali pod mentorstvom učiteljice Nade Vodišek ter risali mandale pod mentorstvom Stanke Bantan, stalne udeleženke iz Hrastnika. Kljub slabemu vremenu je v prostorih Osnovne šola Krmelj vladalo prijetno ustvarjalno vzdušje.

Posebna zahvala gre OŠ Krmelj in njeni ravnateljici Gusti Mirt, ki je ustvarjalcem ponudila udobno in ustvarjalno okolje za risanje in slikanje ter nekaterim tudi fotografiranje.

Udeleženci so se trudili ohraniti podobo Krmelja in okolice, utrip industrijskega naselja z ostanki značilnih objektov, opuščene separacije, rudniškega jaška, varilca v akciji, stare hiše - doma rudarskih družin, prijaznih kmečkih hiš v okolici Krmelja, spomenika žrtvam vojne, očarljiv pogled na cerkev Sv. Marjete na Kamenici, ...

Pri izvedbi likovne kolonije so bili v pomoč številni donatorji, ki se jim organizatorji iskreno zahvaljujejo.

Program ob odprtju razstave je vodila Renata Mlinarič, recitirali sta učenka OŠ Krmelj Sara Podlogar ter srednješolka Ines Metelko. Nina Pavlin je dogodek pospremila s čudovitimi zvoki violine. Kulturni nastop so popestrili tudi posebni gostje Mešani pevski zbor Dvor ob Krki s pevovodkinjo Marjano Dobovšek. Zbrane je pozdravila tudi vodja Likovne sekcije Ana Hočevar predstavila potek likovne kolonije ter se zahvalila sodelujočim. Vsako leto kot mentor sodeluje tudi priznani likovnik in pedagog Tone Zgonec, ki je razstavljena dela in njihove ustvarjalce v svoji strokovni ocenil pohvalil kot kvalitetna, posebej pa je izpostavil risbo, kot premalo cenjeno tehniko. Povedal je tudi, da Krmelj po njegovem mnenju potrebuje prostor za stalno razstavo najboljših del, saj bi bilo škoda, da so takšna umetniška dela po razstavah skrita v depoju.

Večer se je zaključil ob prijetnem kramljanju s prigrizki, ki so jih pripravile domače gospodinje.

Razstava je na ogled do 8. novembra 2015 ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure. Za ogled izven termina pokličite na: 031 629 372.

Prisrčno vabljeni!


Avtor članka: Nevenka Flajs

Foto: Nina Gole

Oglejte si tudi